U NJEMAČKOJ UHIĆENJA I OPTUŽNICE ZA PRODAJU ORUŽJA INDIJI I IRANU

Dva muškarca uhićena su u Dortmundu pod sumnjom da su Indiji pribavljali dijelove za projektile Agni, koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, a što se protivi njemačkim zakonima o izvozu oružja, objavio je u subotu tjednik Focus.

Istodobno je časopis Spiegel objavio priču da su tužitelji u Bremenu podigli optužnicu protiv tri poslovna čovjeka pod optužbom da su Iranu isporučili 30 tona aluminijskih cijevi, šipki i pločica koji se koriste u plinskoj ultracentrifugi, uređaju koji rafinira uran kako bi se mogao koristiti u nuklearnom oružju.

Menedžeri u tvrtki Montanhydraulik znali su da su visokoprecizni klipovi namijenjeni lanserima raketa Agni. Focus u prilogu navodi da je ured tužitelja u gradu Dortmundu uhidbeni nalog protiv Petera L. (59) i Michaela L. (50) izdao u petak.

Prema priči u Focusu, dva su brata osumnjičena za izvoz devet cilindara u razdoblju od 1997. do 2000. godine, koje su u izvoznoj deklaraciji naveli kao opremu za gradnju mostova, iako su znali njihovu pravu namjenu.

Spiegel ne navodi imena trojice dilera aluminijskim proizvodima u razdoblju od 1993. do 1996., ali kaže kako su inspektori IAEA-e prije dva tjedna u Iranu obišli nuklearnu elektranu u kojoj su se nalazile dvojbene centrifuge.

U optužnici se navodi da su trojica suučesnika izvezla aluminij, koji se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, bez potrebnih službenih dopuštenja.

Pročitajte više