U novoj eskalaciji nasilja u subotu diljem Iraka desetine poginulih

U novoj eskalaciji nasilja su u subotu diljem Iraka u nizu bombaških napada poginule desetine ljudi, objavili su službeni izvori u Bagdadu.

U najtežem subotnjem napadu je u eksploziji u Musajibu prema policijskim podacima poginulo najmanje 58 osoba, a više od 90 ih je ranjeno. U mjestu oko 60 km južno od Bagdada automobil bomba eksplodirao je pored cisterne parkirane uz benzinsku crpku. U blizini mjesta nesreće nalazila se džamija, tržnica i stambeni blok. Većina žrtava su civili. Dosad nijedna skupina nije preuzela odgovornost za kobni napad.

Na kontrolnoj točki oko 85 km južno od Bagdada, kod gradića Al Iskandarije, napadač samoubojica raznio se eksplozivom ubivši pritom i šest iračkih vojnika i tri civila. Još 20 iračkih civila teže je ranjeno.

Također u subotu su u eksploziji bombe u južnom dijelu Iraka poginula tri britanska vojnika. Prema informacijama britanskog ministarstva obrane do eksplozije je došlo na cesti kod mjesta Al Amarah. Ovim napadom se broj Britanaca poginulih u Iraku popeo na 92.

U Bagdadu je nađeno truplo visokog dužnosnika iračkog ministarstva pravosuđa. Naoružani muškarci su Isu Ghadbana Minshida al-Sudanija prije pet dana oteli iz njegove kuće. U subotu je priopćeno da je u petak kasno navečer pronađeno njegovo truplo s tragovima mučenja.

U Falluji je u dva incidenta u subotu ubijeno pet iračkih civila. U prvom incidentu su američki vojnici otvorili vatru nakon što je uz rub ceste kojom je prolazilo njihovo vozilo eksplodirala podmetnuta bomba. U američkoj vatri je poginulo četiri iračka civila, među kojima i jedna žena. U drugom incidentu od subote je u središtu Falluje u eksploziji bombe poginuo jedan irački vojnik.

(Hina) xsd

Pročitajte više