U novoj Vladi J. Kosor, Jarnjak, Hebrang, Pupovac

U NOVOJ Vladi Ive Sanadera sjedit će bivši HDZ-ovi ministri Andrija Hebrang i Ivan Jarnjak, potpredsjednica stranke Jadranka Kosor, te široj javnosti relativno nepoznate osobe Petar Čobanković, Ante Babić i Darko Milinović, piše "Večernji list".

Sanader je više puta ponovio da će HDZ  u sastavljanju nove Vlade imati ključnu ulogu.To zanči da će za svoje ljude ostaviti ključna ministarstva: Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo financija i Ministarstvo vanjskih poslova. 

Nagađalo se da će Jadranka Kosor biti nova ministrica rada i socijalne skrbi, no čini se da će ona  vjerojatno biti Sanaderova zamjenica u Vladi, zadužena za unutarnju politiku. Vladimir Šeks neće u izvršnu vlast, ali bi mogao biti nasljednik Zlatka Tomčića, odnosno predsjednik Hrvatskog sabora.

"Večernji" piše da za Ministarstvo vanjskih poslova vlada neopisiva gužva. U ministarsku fotelju htio bi zasjesti Miomir Žužul, jedan od najbližih suradnika šefa HDZ-a. Ministar "poljoprivrede i turizma" (Sanader je najavio smanjenje ministarstva pa se pretpostavlja da će se ova dva resora spojiti) mogao bi biti Slavonac Petar Čobanković, Sanaderov čovjek od povjerenja. Anti Babiću, mladom stručnjaku školovanom u svijetu, Sanader će povjeriti ministarstvo gospodarstva ili financija. Ivan Šuker također se nada jednom od ova dva resora.

Ivan Jarnjak bi opet mogao postati prvi čovjek policije, dok bi Andrija Hebrang mogao opet biti ministar zdravstva. Jedna od mogućnosti je da Hebrang ponovno preuzme Ministarstvo obrane, a da zdravstvo preuzme gospićki liječnik Darko Milinović.

Ako HSS uđe u koaliciju s HDZ-om Zlatko Tomčić bi trebao biti potpredsjednik Vlade. Treba napomenuti da su apetiti seljačke stranke puno veći, pa se oni nadaju još nekim ministarskim mjestima. Božidar Pankretić bi želio zadržati resor poljoprivrede, a Željko Pecek Ministarstvo obrta, ako ga uopće bude u novoj Vladi.

Za podršku desnoj koaliciji Milorad Pupovca bi mogao biti nagrađen foteljom Ministarstva znanosti i tehnologije.

Pravaši su bili konkretni te su već zatražili mjesto zamjenika premijera, te mjesto ministra obrane ili policije.

Potpredsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt želi mjesto ministrice pravosuđa, no malo je vjerojatno da će članovi koalicije HSLS-a i DC-a dobiti neko mjesto u izvršnoj vlasti.

 

Pročitajte više