Grčki borbeni avion presretao turske avione pa se srušio

Foto: Getty Images

PILOT grčkog vojnog aviona koji se srušio u Egejsko more pronađen je mrtav, priopćilo je ministarstvo obrane. Pilot je bio na zadatku presretanja turskih aviona, piše AFP.
 
Ministar obrane Panos Kammenos izrazio je žaljenje za pilotom koji je "pao u ime obrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Grčke". Brodovi grčke mornarice i vojni helikopteri u potrazi su za nestalim pilotom.
 
Prema riječima glasnogovornika grčkog ministarstva, avion "Mirage 2000-5" srušio se sjeverno od otoka Skyros. Ovaj incident dogodio se usred tenzija između Grčke i Turske oko zračnog prostora.
 
Prošlog tjedna srušen turski dron
 
Grčke zračne snage prošlog su tjedna presrele turski vojni dron koji je ušao u njihov zračni prostor na jugoistoku Egeja, iznad otoka Rodos.
 
Turska bespilotna letjelica Anka dvaput je ušla u grčki zračni prostor, nakon čega ju je presreo grčki borbeni avion F-16 koji je poletio iz zračne baze Kastelli na Kreti, piše portal Kathimerini.
 
Više sukoba
 
Grčki i turski borbeni zrakoplovi sudjelovali su prošlog tjedna u dvjema borbama na Egeju, nakon što su turski mlažnjaci ušli u grčki zračni prostor u 16 navrata. Bespilotne letjelice Anka turska mornarica počela je koristiti prije dva tjedna.

Pročitajte više