U Okučanima se obilježeva 8. obljetnica "Bljeska"

U OKUČANIMA se danas, u nazočnosti mnogih državnih dužnosnika, predstavnika branitelja i lokalnih vlasti, obilježava osma obljetnica vojnoredarstvene akcije "Bljeska", u kojoj su, nakon četverogodišnje srpske okupacije, oslobođena područja zapadne Slavonije.

Kod glavnog križa u središtu Okučana mnoga su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

"Naš Domovinski rat i akcije Bljesak i Oluja su neupitne, bez obzira na sve ono što dolazi od Međunarodnog suda u Haagu. Ni pojedine epizode koje su se dogodile ne mogu dovesti u pitanje njihov legitimitet i oslobodilački značaj", rekao je ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić. Dodao je kako je "Bljesak" kao prva velika pobjedonosna akcija najavio "Oluju" i konačnu pobjedu i oslobođenje zemlje.

Vijence su položila izaslanstva predsjednika Republike, Sabora i Vlade, ministarstava obrane i branitelja, vojske i policije, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te predstavnici vlasti Brodsko-posavske županije, općine Okučana i stranaka.

U župnoj crkvi sv. Vida služena je misa zadušnica, a program obilježavanja prate županijska sportska natjecanja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, te kulturni sadržaji.

Akcija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u 5,30 sati, a završila je sljedeći dan poslijepodne. U samo 31 sat oslobođeno je 500 četvornih kilometara i uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb -Lipovac. U "Bljesku" je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 vojnika i branitelja, a 162 su ranjena. Tijekom akcije srpske su snage srušile zrakoplov hrvatskog pilota Rudolfa Perišina. "Bljesak" je omogućio početak obnove i povratak prognanika u zapadnu Slavoniju.

Danas, osam godina kasnije, najveći problemi Okučana su obnova komunalne i gospodarske infrastrukture. Od 4200 stanovnika polovica radno sposobnih nije zaposlena, rekao je općinski načelnik Mato Bilonjić. Dodao je, ipak, kako su veliki pomaci u posljednjih godinu dana učinjeni kad je riječ o rješavanju stambenog pitanja Hrvata prognanih iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Bilonjić je rekao kako se nada će sljedećih godina slijediti gospodarski napredak.

Pročitajte više