U Osijeku počela 3. Hrvatska konferencija o vodama

UU HRVATSKOM narodnom kazalištu u Osijeku danas je svečano otvorena 3. Hrvatska konferencija o vodama pod nazivom "Hrvatske vode u 21. stoljeću", na kojoj sudjeluje više od 300 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.

Sudionici skupa će do 31. svibnja predstaviti 144 znanstvena rada o hidrološkim i klimatskim značajkama, monitoringu kopnenih voda i mora, vodnogospodarskom planiranju i slično.

Otvarajući konferenciju, generalni direktor Hrvatskih voda Jakša Marasović istaknuo je kako je Hrvatska bogata vodnim resursima te da je to ujedno i velika obveza da ih se sačuva. "Kod vode vam je kao kod zdravlja, dok ste zdravi o njemu ne razmišljate, već tek kada obolite," kazao je Marasović.

Skup su pozdravili osječko-baranjski župan Zdravko Bosančić, osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić i đakovački i srijemski pomoćni biskup msgr. Đuro Hranić, koji je podsjetio na Papine poruke vezane uz obvezu zaštite prirode i okoliša.

U Zimskoj luci u Osijeku u sklopu 3. Hrvatske konferencije o vodama, danas je svečano otvoren Informacijski pano na kojem će neprekidno biti prikazivani vodostaji rijeka, meteorološki pokazatelji, digitalni sat, koncentracija peluda, informacije za ribiče i ostalo. Hrvatske vode Osijek u izgradnju toga panoa, veličine 2,4 puta 1,6 metara, utrošile su više od 500.000 kuna.

"Osijek je dobio moderan elektronički informacijski displej kakve posjeduju samo veliki europski gradovi", kazao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek.

Hrvatske vode i Državni arhiv u Osijeku u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta pripremili su izložbu "Sve vode blagoslivljajte Gospoda". Autor izložbe Dražen Kušen, iz Državnog arhiva u Osijeku, rekao je kako je izložba prigodom održavanja 3. Hrvatske konferencije o vodama ujedno postavljena i u čast dolaska pape Ivana Pavla II u Hrvatsku i Đakovačko i srijemsku biskupiju 7. lipnja.

Stručni dio konferencije održavat će se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Konferenciju su organizirala brojna strukovna društva i udruge pod pokroviteljstvom Hrvatskih voda, Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva, Ministarstva znanosti i tehnologije, Državne uprave za vode i Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Pročitajte više