U Osječko-baranjskoj županiji još najmanje 51.000 mina

OSJEČKOBARANJSKA županija s najmanje 51.000 mina i 204 četvorna kilometra minski sumnjiva prostora prednjači po prostoru onečišćenu minama, kaže Dubravko Krušerovski, predstojnik Hrvatskog centra za razminiranje u Osijeku.

Dodao je kako je velik problem Baranja, a najkritičnije je područje oko Stare Drave, uz madžarsku granicu i dravski nasip,

Krušerovski ističe da je i dio Parka prirode "Kopačkog rita" nerazminiran te upozorava "na oprez, ponajviše lovce, ribolovce, ali i djecu".

HCR je od 1. siječnja do kraja rujna ove godine snimio te označio i obilježio minski sumnjiv teren te je, navodi Krušerovski, u toj županiji postavljeno šeststotinjak ploča s upozorenjima.

Taj se posao nastavlja jer je bolje postaviti i više takvih ploča čak ako i nismo sigurni je li prostor minski sumnjiv, nego da tko strada, dodao je, pozvavši građane da te ploče ne uništavaju.

U Osječko-baranjsko županiji ove je godine razminirano 5,57 četvornih kilometara, od toga najviše na zapadnoj obilaznici i trasi budućeg koridora Vc.

U toj su županiji u proteklih 13 godina u 183 minske nesreće smrtno stradale 45 osobe, a 120 je teško i 60 lakše ranjeno, rekao je Dubravko Krušerovski.

Pročitajte više