U petak hitni sastanak EU-a o napadima u Španjolskoj

IRSKO predsjedništvo Europske unije (EU) najavilo je u ponedjeljak da će ministri unutarnjih poslova i pravosuđa EU-a održati u petak u Bruxellesu hitne razgovore o borbi protiv terorizma, a predsjednik Europske komisije Romano Prodi najavio je da bi EU mogao imenovati posebnog povjerenika s tom zadaćom.

Najnoviji potezi čelnika Unije odgovor su na smrtonosne prošlotjedne bombaške napade u Madridu, u kojima je poginulo 200 ljudi, a oko 1.500 ih je ozlijeđeno.

Irski premijer Bertie Ahern izjavio je kako će od europskih čelnika zatražiti da pokažu političku volju da se u europski ustav ugradi odredba o solidarnosti, koja pretpostavlja da svaka zemlja članica pruži doprinos borbi protiv terorizma.

"Ovakva očajnička djela neće skrenuti EU s puta demokracije i pravde", stoji u Ahernovu priopćenju.

Očekuje se da će pitanje odgovora EU-a na teroristički napad u Madridu dominirati redovitim summitom Unije, koji se održava 25. i 26. ožujka.

"Moramo pomno razmotriti cjelokupnu sigurnosnu strategiju i to ćemo učiniti idućega tjedna", rekao je Prodi. "Imenovanje posebnog povjerenika moglo bi biti dio te strategije", dodao je predsjednik Europske komisije.

Pročitajte više