U petak u Zagrebu premijeri Italije, Mađarske i Slovenije

PREMIJERI Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske sastat će se sljedećeg petka u Zagrebu kako bi razmotrili sve aspekte regionalne suradnje, od gospodarskih do obrambenih.

Premijeri Silvio Berlusconi, Peter Medgyessy, Anton Rop i Ivica Račan, kako se neslužbeno doznaje u petak, razmotrit će niz pitanja od suradnje na području obrane odnosno operacija održavanja mira, preko infrastrukturnih projekata do jačanja trgovinskih odnosa.

Na dnevnom redu tzv. kvadrilaterale trebala bi se naći i pitanja zaštite manjina, kao i zaštite okoliša te suradnja na području kulture, obrazovanja i znanstvenih istraživanja.

Četvorica premijera bavit će se i suradnjom u borbi protiv organiziranog kriminala.

Susret će biti prilika i da Italija, kao jedina članica Europske unije, izrazi potporu pristupu okupljenih zemalja euroatlantskim integracijama.

Kvadrilaterala je nastala u rujnu 2000., kada se Hrvatska priključila tzv. trilaterali Italija-Slovenija-Mađarska. Trilaterala je nastala na talijansku inicijativu 1996. godine, a Hrvatska je u siječnju 1997. tražila da joj se priključi, ali to iz političkih razloga nije prihvaćeno do trećesiječanjskih izbora 2000.

Pročitajte više