U petak Wagnerov festival u Bayreuthu

WAGNEROV festival u Bayreuthu za koji mnogi misle da je preslužben mogao bi doživjeti zaokret na ovogodišnjem 92. izdanju koje počinje u petak, a obilježen je dolaskom nove i mlade momčadi.

Unuk romantičnog skladatelja Wolfgang Wagner, suveren vladar nad najuglednijom glazbenom manifestacijom u svijetu za koju se ulaznice čekaju po sedam i više godina, pozvao je 39-godišnjeg Clausa Gutha da režira novu predstavu "Ukletog Holanđanina", dok će orkestrom ravnati Marc Albrecht, još jedna nova zvijezda festivala.

"Moja je glavna zadaća da pronađem nove, svježe redatelje kojima pripada budućnost", rekao je nedavno doživotni direktor festivala koji će 30. kolovoza proslaviti 84 rođendan. Na dužnost direktora festivala trajno se imenuje član obitelji Wagner.

Već nekoliko desetaka godina festival napadaju zato što je iz godine u godinu isti, što nimalo ne čudi, budući da je od njegova utemeljenja na scenu postavljeno tek deset opera.

Zato se sljedećih godina najavljuje dolazak redatelja koji su skloni skandalima.

Tako će 2004. Nijemac Christoph Schlingensief režirati "Parsifala", dok će orkestrom ravnati Pierre Boulez. 2005. Švicarac Christoph Marthaler postavit će "Tristana i Izoldu", a godinu dana kasnije, danski redatelj Lars von Trier, autor filmova "Dancer in teh dark" (2000.) i "Dogville" (2003.), počet će raditi na "Prstenu". Za Schlingensiefa i Larsa von Triera bit će to prvi pokušaji u režiranju opere.

Pročitajte više