U pokušaju da pokaže "dečkima s druge strane Dunava" Burić ispao neumjesan i tendenciozan

DOMOLJUBNI naputak kojim je Domagoj Burić, direktor televizijskog programa HTV-a, htio pohrvatiti valjda odnarođene žitelje domaćih prostora i to putem emisije "30 u hladu", osudio je HHO, i to nakon što se toj organizaciji obratilo čak 28 urednika, producenata i novinara HTV-a.

Naime, oni su zatražili očitovanje Vijeća za medije HHO-a, ali kako potonje tijelo trenutno ne djeluje, predsjednik Ivo Banac je u ime cijele organizacije ipak osudio ovakav Burićev potez.

"Riječ je o neprimjerenim i neprofesionalnim uređivačkim intervencijama", kazao je Ivo Banac, predsjednik HHO-a.

Burić narušava dobrosusjedske odnose

"Osim toga, težnja gospodina Burića da 'dečki s druge strane', dakle građani Srbije i Crne Gore, dobro vide i čuju hrvatske budnice je tendenciozna i narušava dobrosusjedske odnose s tim državama. Takve naputke prepoznajem kao neprimjeren oblik potvrde identiteta Hrvatske i njenih nacionalnih interesa", rekao je Banac. Burić u naputku, podsjećamo, savjetuje urednicima da postupaju na način da "dečki s druge strane Boke Kotorske i Dunava dobro vide što se čuje i događa".

Index je, podsjećamo, došao u posjed Burićevih naputaka za emisiju "30 u hladu", koja će krenuti u nadolazećoj ljetnoj shemi HRT-a. Emisiji je Burić poželio dati nacionalni naboj, pa je u to ime odlučio završiti sezonu spomenute emisije u Vukovaru i na Prevlaci i to spektakularnim vatrometom ispod kojeg bi se zapjevala "Moja domovina".


Banac upozorava kako je ipak riječ o emisiji mozaičnog tipa koja ne smije biti opterećena političkim, a još manje ideološkim predznakom, čime se i daljnji zahtjev Burića ("I, usput budi rečeno, smislite novi naziv emisije, da u naslovu, za promjenu, bude i pojam Hrvatska...") ukazuje neumjesnim.

Osim toga, izrevoltirana novinarska ekipa među kojima su Mislav Bago, Mladen Stubljar, Velimir Đuretić, Zoran Šprajc, Tina Šimurina, Sanja Mikleušević-Pavić, Ana Jelinić, Robert Zuber, Branko Nađvinski te Milan Majerović-Stilinović, uputilo je ravnateljstvu HRT-a i peticiju kojom se upozorava na na prilično niske udarce uobličene u Burićevoj rečenici: "Dosadašnjim urednicima očito nedostaje smisla za nacionalnu simboliku".

Da je pritužba navedenih novinara došla do ravnatelja Vanje Sutlića potvrdio je glasnogovornik Janoš Roemer. "Ravnatelj Sutlić je zaprimio pritužbu koju je proslijedio pravnoj službi da utvrdi prijestupe gospodina Burića. O čitavom će se slučaju podrobnije raspravljati na sljedećoj sjednici Programskog vijeća", tek je šturo pojasnio Roemer.

"Zabrinjavajuće je da se na račun poreznih obveznika, kao i 1991. godine, dižu puške"

Zdenko Ljevak, predsjednik Programskog vijeća HRT-a, već je podnio zahtjev za očitovanjem ravnateljstva o spornom ponašanju direktora televizijskog programa.

"I mi kao i vi novinari tražimo informaciju tako da smo podnijeli zahtjev za očitovanjem", također je ukratko kazao Ljevak dodajući da se mora poznavati hijerarhijski put.

Sanja Mikleušević je istaknula kako je ona svojim potpisom sve rekla. "Zabrinjavajuće je da se na račun poreznih obveznika, kao i 1991. godine, dižu puške. Ne prihvaćamo optužbe da tijekom protekle tri godine nismo radili na nacionalnom buđenju. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se o nekim stvarima na televiziji progovori", zaključila je Mikleušević.

Ig.M.

Pročitajte više