U ponedjeljak nastavak suđenja optuženima za Ovčaru

PRED vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu nastavlja se u ponedjeljak, 27. rujna, suđenje protiv 17 osoba optuženih za ratni zločin, ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika, na Ovčari kod Vukovara u studenome 1991. godine.

Optužnica za zločine tereti 17 osoba: bivšeg zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara i njegova zamjenika Miroljuba Vujovića, Stanka Vujanovića, te pripadnike nekadašnje Teritorijalne obrane Jovicu Perića, Ivana Atanasijevića (koji se prije zvao Ivan Husnik), Predraga Madžarca i Milana Vojnovića.

Tijekom suđenja optužnica je proširena, te su prvotno optuženoj šestorci pridruženi pripadnici paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je osnovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Optuženi su zapovjednik te postrojbe Milan Lančužanin Kameni te pripadnici Marko Ljuboje, zvani Mare, Vujo Zlatar, Goran Mugoša, zvani Kuštro, Đorde Šošić, zvani Žorž ili Cica, Miroslav Đanković, zvani Đani, Slobodan Katić, zvani Major Katić, Nada Kalaba (izvanbračna supruga drugooptuženoga Vujanovića), te Milan Bulić, zvani Bulidža, koji je i posljednji uhićen - kako je rečeno - suradnjom hrvatske i srbijanske policije.

Većina optuženika koji su iznijeli svoju obranu izjavili su da nisu krivi, a oni koji su tih kobnih dana godine 1991. bili na Ovčari, u hangarima, tvrde kako su onamo otišli slučajno ili iz znatiželje, ili da i sami nekog pronađu. Svi su tvrdili i da su tek poslije doznali za zločin iz priča koje su kružile, ali nitko se ne može sjetiti od koga su točno čuli za zločin.

U posljednjem nastavku suđenja, održanom potkraj kolovoza, na raspravi zatvorenoj za javnost svjedočio je svjedok-suradnik Spasoje Petković Štuka, koji je - kako se neslužbeno moglo čuti - potvrdio svoj istražni iskaz u kojemu je teretio neke optuženike za zločine počinjene na Ovčari.

Suđenje od početka prate mnogi promatrači iz nevladinih organizacija, ali i rodbina optuženika, te rodbina ubijenih u Vukovaru, zatim predstavnici Veleposlanstva RH u Beogradu i službeni promatrači hrvatske Vlade, odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Mikuličić.

Suđenje će - s prekidima i nastavcima - kako se pretpostavlja, potrajati do kraja godine.

Pročitajte više