Ogromna korupcijska afera u Ukrajini samo je dio problema. Postoji i ozbiljni sukob

Foto: EPA

SVE jače glasine o smjeni ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova obistinile su se u nedjelju navečer kada je ministar i službeno smijenjen. Sam Reznikov je u nedjelju na konferenciji za novinare u Kijevu komentirao glasine o svojoj ostavci. Tada je dao do znanja da se spreman povući s pozicije ministra ako tako odluči predsjednik Zelenski.

"Nijedan dužnosnik nije vječan u svojoj fotelji. Nisam sam. Trebate biti spremni na to da će ova faza završiti. Odluku hoću li biti ministar obrane ili ne, donosi jedna osoba – to je vrhovni zapovjednik, predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, u skladu s Ustavom. Stoga ću samo odlukom predsjednika Ukrajine donositi određene odluke. A onda ću učiniti što mi Zelenski ponudi. Učinit ću sve za našu pobjedu."

Kupovina hrane 

Sve veće glasine o skoroj ostavci ministra obrane Reznikova krenule se u nakon što je otkriven skandal oko kupnje prehrambenih proizvoda za Oružane snage Ukrajine. Izvori, koji su otkrili skandal, povezani su sa zapadnim strukturama, a odmah nakon što je skandal otkriven, pozvalo se na smjenu ministra.

Novinar i osnivač projekta "Naši groši" (hr. Naš novac) Jurij Nikolov objavio je kako ministarstvo obrane tijekom rata kupuje hranu za OS Ukrajine po nekoliko puta višim cijenama od tržišnih.

Inače, projekt "Naši groši" bavi se kontrolom državnih natječaja, transparentnošću itd. Projekt je pokrenut uz pomoć međunarodne zaklade Renaissance, a podržan je od strane novinara iz raznih ukrajinskih medija.

Uglavnom, prema podacima kojima je baratao navedeni projekt, nabavne cijene za proizvode koje je nabavljalo ministarstvo, bile su 2-3 puta veće od tržišnih. Na primjer, ministarstvo je kupovalo jaja za 17 grivnji po komadu, dok je tržišna cijena bila 7 grivnji, krumpir je kupovan za 22 grivnje po kilogramu, dok je maloprodajna cijena istog bila 8-9 grivnji. Nikolov je također upozorio kako su informacije o nabavama ministarstva skrivene od javnosti, što smatra problematičnim.

Obraćanje ministra Reznikova

Na već spomenutoj konferenciji za novinare, tada još uvijek aktualni ministar rekao je da sumnje iznesene prema službenicima iz ministarstva obrane nisu povezane s kupnjom hrane. Prema njegovim saznanjima, istraga od strane službi pokrenuta je zbog sasvim drugih razloga. Ipak, zbog (prema njegovim riječima) tajnosti istrage, nije htio reći o čemu je onda riječ.

No, znakovito je, da je Bogdan Hmjelnicki, direktor za nabavu ministarstva obrane Ukrajine dobio krajem siječnja otkaz, baš kada je skandal isplivao u javnost. Tada je Hmjelnickom, okružni sud u Kijevu, odredio pritvor, ali za kupnju pancirki, za koje se pokazalo da su loše kvalitete.

Također, sud je priveo bivšeg zamjenika ministra obrane Vjačeslava Šapovalova, koji je isto tako bio odgovoran za nabavu. Prema istrazi Šapovalov je lobirao za sklapanje ugovora o nabavi opreme za vojsku po prenapuhanim cijenama. Radilo se o pancirkama, kacigama i raznoj vojnoj odjeći. Tako da je teško za povjerovati da ova smjena ministra nema veze s ovim nabavama.

Politička pozadina

No, osim skandala, postoji i politička pozadina. Prema ukrajinskim medijima, u ukrajinskoj vladi postoji sukob između dvije frakcije stranke Sluga naroda. Na jednoj strani je šef parlamentarne grupe Sluga naroda, David Arahamija, dok je na drugoj strani šef Ureda predsjednika Ukrajine, Andrij Jermak.

Sukob postoji, prema pisanjima ukrajinskih medija, već neko vrijeme, ali se posebno intenzivirao oko situacije u ministarstvu obrane. Upravo je Reznikov smatran za osobom od povjerenja Jermaka. S druge strane, Arahamija je službeno objavio da Reznikova na čelu ministarstva mijenja Kiril Budanov. Ova smjena je snažan udarac upravo za Jermaka, koji je svojim utjecajem neko vrijeme uspijevao odgoditi ovu smjenu.

Novi ministar – Kiril Budanov

Na čelo ministarstva dolazi Kiril Budanov. On se ne smatra Jermakovim "čovjekom". Štoviše, on ima svoj izravni kanal komunikacije s predsjednikom Zelenskim i ranije se smatrao jednim od alternativnih kanala za prenošenje informacija iz Jermakovog kruga do Zelenskog.

Kiril Budanov jest general bojnik, dakle vojno lice. No, po ukrajinskom zakonu, ministar mora biti civilna osoba, što znači da će Budanov morati postati "civil", ili treba promijeniti zakon. Njegovo ime se spominjalo i u kontekstu eventualne smjene glavnog čelnika OS Ukrajine, Valerija Zalužnog. Tada je postojao navodni sukob između Ureda predsjednika i generala, o čemu je pričao i bivši savjetnik Ureda predsjednika Oleksij Arestovič. 

U tom kontekstu, bit će interesantno vidjeti kako će funkcionirati dvojica vojnika, Budanov i Zalužni, te hoće li se moći slagati. Osim toga, za novog ministra pravi test će biti komunikacija sa zapadnim partnerima o opskrbi oružjem i drugim pitanjima. Reznikov je bio ta osoba koja je dosad komunicirala sa Zapadom, no i Budanov je osoba koja je poznata na Zapadu. Ipak, tek treba vidjeti kako će se brzo naviknuti na novu funkciju.

Gdje će Reznikov?

Nakon najave ove rošade, postavilo se pitanje gdje će Reznikov. Spomenuti šef parlamentarne grupe Sluga naroda, David Arahmija, rekao je da će se Reznikova premjestiti na mjesto ministra za stratešku industriju kako bi se, prema njegovim riječima, ojačala vojno-industrijska suradnja. S obzirom na Reznikove veze na Zapadu i sudjelovanje na sastancima u Rammsteinu, to nije nelogičan potez. 

No, kasnije je sam Reznikov izjavio da mu nitko nije ponudio da bude ministar za stratešku industriju te i ako dobije takvu ponudu, da će je odbiti. Prema ukrajinskim izvorima, ovakav stav Reznikova je taj što vjerojatno Rada ne bi potvrdila njegovo imenovanje na novu ministarsku poziciju. Prema neslužbenim istraživanjima, među zastupnicima vladajuće stranke, nema dovoljno onih koji bi glasali za imenovanje Reznikova na mjesto ministra.

Većina u saboru

Iako je ministar službeno smijenjen, dosta toga je nejasno. Prvo, ministar je saznao za svoju smjenu i navodnu novu funkciju preko televizije. Drugo, nije jasno postoji li u Radi većina da se ministru izglasa nepovjerenje. Iako stranka Sluga naroda ima većinu u Radi, to nipošto ne znači da će sve frakcije glasati za ovu odluku. Treće i najčudnije, kako ministra koji je smijenjen radi korupcijskih skandala u njegovom resoru postaviti na drugu ministarsku funkciju. Kako to opravdati? Ako je Reznikov nevin, zašto je smijenjen? Ako je kriv, kako ga se može postaviti na drugu ministarsku funkciju? To su sve pitanja koja se otvaraju.

Situaciju ne olakšava ni to što general Budanov formalno ne može preuzeti mjesto ministra obrane. Naravno, to se može riješiti, ali taj proces nije brz, a ministarstvo obrane tijekom rata ne može čekati. 

Vjerojatno je odlučeno da se makne Reznikov kako bi se smanjio utjecaj Jermaka. I vrlo je vjerojatno da će se ipak potvrditi novo imenovanje ministra u Radi jer su Arahamija i predsjednik Zelenski dogovorili ovo imenovanje. Teško je za vjerovati da su to učinili, a da nisu ranije osigurali većinu. No, ono što je sigurno jest da će se pokušati omesti ovo imenovanje te da se radi o najvećem sukobu unutar vlasti u Ukrajini od početka rata.

Pročitajte više