U Požegi znanstveni skup "Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu"

U POŽEGI je večeras počeo trodnevni znanstveni skup "Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu".

Skup, uz potporu Vladina Ureda za nacionalne manjine, Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba te Zaklade "Fridrich Naumann", organizira Njemačka narodna zajednica Zemaljske udruge podunavskih Švaba iz Osijeka.

Predsjednik Udruge, Nikola Mak, otvarajući znanstveni skup podsjetio je kako je riječ o jedanaestom okupljanju stručnjaka iz cijele Hrvatske, koji kroz različite teme upotpunjavaju hrvatsku povijest sustavnim istraživanjima i znanstvenim vrednovanjem pojedinih, do sada površno ili neobjektivno prikazanih ili nepoznatih događaja, vezanih uz podunavske Nijemce.

"Istraživački radovi vezani su uz pojedince ili obitelji, ali i književnost, likovnu umjetnost, razvoj gospodarstva i slično. Svi radovi se objavljuju u godišnjaku, što pridonosi očuvanju kulturnog nasljeđa i rasvjetljavanju činjenica iz povijesti Nijemaca i Austrijanaca na ovim prostorima", rekao je Mak.

Podsjetio je kako je udruge podunavskih Švaba iz Osijeka osnovana 1991. godine te da danas ima više od tisuću članova.

Izlagače na znanstvenom skupu pozdravili su predsjednik požeškog ogranka te udruge Tomislav Wittemberg i zamjenik župana za društvene djelatnosti Tomislav Radonić.

Znanstveni skup bit će nastavljen sutra, a najavljeno je 20-ak tema.

(Hina) vreb sp

Pročitajte više