U prevrnutom filipinskom trajektu nema preživjelih

BOJAZNI filipinskih spasilačkih službi da u prevrnutom trajektu "MV Princess of Stars" nema preživjelih putnika, nažalost, pokazale su se točnima.

Nakon što su spasilačke ekipe pretraživale morsko područje u kojem se trajekt u subotu prevrnuo u nemirnom moru, jučer su spasioci ušli u unutrašnjost prevrnutog broda. Unutra su pronašli mrtva tijela putnika, međutim preživjelih nije bilo.

Trajekt se prevrnuo nakon što je tajfun Fengshen zahvatio središnje Filipine i uzrokovao pogibiju više od 150 ljudi. Jučer ujutro spasioci su nastavili potragu za preživjelim putnicima s trajekta, međutim jedini preživjeli "pronađeni" su na kopnu gdje se tridesetak ljudi samo spasilo doplivavši do obale pomoću spasilačkih prsluka.

Tko je odgovoran?

Prema posljednjim podacima brodolom trajekta preživjelo je 38 putnika. Ronioci filipinske mornarice u unutrašnjosti potopljenog trajekta pronašli su samo mrtva tijela, doznaje se iz mornaričkih izvora. Filipinskim roniocima uskoro bi se trebali pridružiti američki vojni ronioci koji će pomoći u izvlačenju mrtvih tijela.

I dok se konačni razmjeri tragedije još ne znaju, članovi obitelji i rodbina nastradalih putnika pozivaju pomorske vlasti i nadležne službe na odgovornost jer su dopustili isplovljavanje trajekta unatoč dolasku tajfuna.

Preživjeli putnici svjedoče o panici i naguravanju na brodu nakon što je počeo tonuti. Mnogi su putnici skakali s broda u more ne bi li tako izbjegli potapanje i smrt. Zbog nesreće pokrenuta je istraga o odgovornosti, a za utvrđivanje okolnosti nesreće založila se i filipinska predsjednica Gloria Arroyo.

I.K.
 Foto: YouTube

Pročitajte više