U pripremi novi Zakon o javnoj nabavi

NOVI Zakon o javnoj nabavi, priprema strategije razvoja sustava javne nabave, izrada dvaju te izmjena jednoga podzakonskog akta u tom području, naglasio je Mato Regvar, predstojnik Vladinog Ureda za javnu nabavu na konferenciji za novinare u Hrvatskoj gospodarskoj komori u povodu seminara o javnoj nabavi koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora i Vladin Ured za javnu nabavu uz podršku europskog programa TAIEX.

Cilj je seminara da se državna uprava i gospodarstvenici pripreme te educiraju o promjenama koje se očekuju u zakonodavstvu, ali i u praksi provedbe javne nabave u budućem razdoblju, kazala je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta, naglasivši kako je namjera učiniti proces javne nabave transparentnim, efikasnim te što bržim.

HGK je stoga do sada održala desetak edukativnih seminara o javnoj nabavi u cijeloj Hrvatskoj u okviru projekta Euro info komunikacijskog centra, rekla je Vesna Trnokop-Tanta te naglasila kako je novost uvođenje Tender Support Systema od 1. svibnja, kojim će HGK omogućiti gospodarskim subjektima informacije o svim javnim natječajima u Europskoj uniji, čime će članice steći uvid u javne natječaje na koje se uz pripremu mogu i javljati, kazala je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta.

Glavna je aktivnost Ureda za javnu nabavu priprema novog Zakona o javnoj nabavi koji početkom svibnja treba biti u javnoj raspravi, a 11. rujna i u Vladinoj proceduri za donošenje, rekao je Mato Regvar te dodao kako se primjena toga zakona, kojim će se unaprijediti te europskim propisima prilagoditi područje javne nabave, očekuje od 1. siječnja 2007. O značenju pitanja javne nabave govori i činjenica da je Vlada osnovala i radno tijelo na čelu s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom koje će raditi na donošenju novog Zakona o javnoj nabavi. 
 
Ured radi i na pripremi dokumenta strategije razvoja sustava javne nabave kao i na pripremi provedbenih akata, i to o općim uvjetima nabave robe i usluga te o kapitalnim investicijskim objektima. Treći akt na kojem se radi jest izmjena postojeće Uredbe o nabavi robe i usluga malih vrijednosti, rekao je Regvar te naglasio kako Ured posebnu pozornost također pridaje edukaciji o javnoj nabavi, a dosad je organizirao dvadesetak seminara.
 
Tamara Obradović-Mazal iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, hrvatski pregovarač s EU za javnu nabavu, također je naglasila značenje educiranja gospodarstvenika o tome što ih čeka u zakonskoj regulativi te postupcima javne nabave u EU. Naglasila je kako će u okviru programa TAIEX Hrvatska gospodarska

komora organizirati slične seminare u svim županijskim središtima kako bi tvrtke stekle uvid u način pristupa javnoj nabavi.

Na seminaru u HGK bili su stručnjaci za javnu nabavu iz Francuske, Italije, Danske, Grčke, Mađarske i Slovenije. Oni su hrvatskim predstavnicima državne uprave te gospodarstva prenijeli iskustva svojih zemalja koje također tek implementiraju direktive EU o javnoj nabavi iz 2004. godine.

Pročitajte više