u projekt "posvoji minsko polje" uključila se talijanska tvrtka

U projekt "Posvoji minsko polje" uključio se talijanski proizvođač bijele tehnike "Indesit", čijom će donacijom od 225 tisuća kuna (37.500 ) biti razminirano 25 tisuća četvornih metara u naselju Tenja pokraj Osijeka.

Razminirat će se poljoprivredno zemljište u vlasništvu poljoprivrednog instituta na kojem se uzgajaju nove vrste sjemenja i institutu prilazne ceste.

Pretpostavljeno je da je na tom području, u čijoj su neposrednoj blizini kuće i gdje živi oko pet tisuća stanovnika postavljeno oko 500 mina.

Područje će se za tri tjedna razminirati ručno i mehanički.

Američki program "Posvoji minsko polje" u okviru je djelatnosti Ujedinjenih naroda.

Projekt u Hrvatskoj djeluje od svibnja 1998., a obuhvaća područje istočne i zapadne Slavonije, Baranje, Posavine, Banovine Like i Dalmacije

Projekt je pokrenut u Bosni i Hercegovini, Afganistanu, Kambodži, Mozambiku i Vijetnamu, a sponzori koji žele potpomognuti akciju mogu "posvojiti" cijelo minsko polje ili samo njegov manji dio.

U oko 70 zemalja ima između 45 i 50 milijuna nagaznih mina u tlu. Za proizvodnju jedne mine treba smo tri dolara, a za njezino uklanjanje iz zemlje i do tisuću dolara.

Pročitajte više