U prosvjedima protiv policijske brutalnosti u Nigeriji ubijeno 69 ljudi

Screenshot: You Tube

NIGERIJSKI predsjednik Muhammadu Buhari rekao je da je 69 ljudi ubijeno tijekom prosvjeda protiv policijske brutalnosti koji traju u ovoj zemlji. Većina ubijenih su civili, no smrtno su stradali i policajci te vojnici, javlja BBC.

Buhari je ovaj podatak iznio tijekom izvanrednog sastanka s bivšim nigerijskim vođama na kojem se razgovaralo kako prekinuti nemire u zemlji. Vođe prosvjeda sada su pozvali ljude da ostanu kod kuće. 

Feministička koalicija također je savjetovala građanima da se pridržavaju policijskog sata. Prosvjedi su se u većini zemlje smirili, no u pojedinim dijelovima još uvijek traju. Policijski sat koji je uveden u saveznoj državi Lagos trebao bi uskoro prestati.

Ubijeno više od 50 civila, 11 policajaca i sedam vojnika

Tijekom virtualnog sastanka koji je održan jučer, 77-godišnji predsjednik Buhari rekao je da je njegova administracija spremna poslušati zahtjeve prosvjednika. No dodao je kako "njegova vlada neće dozvoliti kriminalcima koji su preuzeli prosvjede da nastave s huliganizmom".

Predsjednik je rekao kako je tijekom prosvjeda ubijen 51 civil, 11 pripadnika policije i sedam vojnika. 

Predsjednik se već ranije obratio naciji putem televizije te je tražio od prosvjednika da se povuku i zajedno s vladom iznađu rješenja. 

Prosvjedi su počeli početkom listopada

Podsjetimo, prosvjedi kojima se zahtijevalo ukidanje zloglasne specijalne policijske jedinice za borbu protiv pljačkaša SARS započeli su 7. listopada. Pripadnici SARS-a navodno godinama pribjegavaju okrutnim metodama koje Nigerijci žestoko osuđuju, osobito mladi koji kažu da ih časnici SARS-a redovito prate, tuku i iznuđuju novac od njih.

Jedinica je nakon nekoliko dana razriješena, no prosvjedi su se nastavili, a zahtjevi proširili na reforme vladavine u Nigeriji. Situacija je eskalirala nakon pucnjave u najvećem nigerijskom gradu Lagosu u utorak. Amnesty international je izvijestio kako su pripadnici sigurnosnih snaga ubili najmanje 12 ljudi. Nigerijska vojska je zanijekala svoju umiješanost.
 

Pročitajte više