U prvih 6 mjeseci prikupljeno više od 43 tone ambalažnog otpada

U PRVIH šest mjeseci primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu prikupljeno je 310 milijuna jedinica ambalaže ili 43.395 tona ambalažnog otpada, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

PET-ambalaže prikupljeno je 7225 tona, 670 tona aluminijskih i metalnih limenki i 35.500 tona stakla.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo izjavio je Hini kako su Hrvatsku pohvalile austrijske i švedske institucije i stručnjaci jer je u kratkom vremenu uspjela uspostaviti sustav gospodarenja ambalažnim otpadom, što nije uspjelo niti jednoj drugoj europskoj državi.

Mladineo je istaknuo da su hrvatski građani prihvatili Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu i apsolutno se uključili u njegovu provedbu. Rezultat toga je da je Hrvatska (njezin okoliš) očišćena te da se za 20 do 30 posto smanjio volumen komunalnog otpada na odlagalištima. Sustav je uspostavljen i funkcionira bez ikakvih teškoća, većina županija provela je natječaje i dodijelila koncesije skupljačima ambalažnog otpada, a za one koje to još nisu učinile, taj posao obavljaju ovlašteni skupljači koji imaju ugovore s Fondom. Ministarstvo je također izdalo koncesije i oporabiteljima otpada (reciklažerima).

Index.hr/Hina

Pročitajte više