U Republici Srpskoj otkriveno pet masovnih grobnica ubijenih Srba?

U REPUBLICI SRPSKOJ otkriveno je pet lokacija na kojima bi mogle biti masovne grobnice gdje su ukopane žrtve srpske nacionalnosti, a koje su 1992. godine ubili pripadnici regularne vojske Republike Hrvatske i združene muslimansko-hrvatske oružane snage, izvijestila je agencija Tanjug.

Općinsko udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Bosanskog Broda koji tvrdi da otkrilo te lokacije. Predsjednik te udruge Marko Grabovac rekao je novinarima kako je za vrijeme polugodišnje okupacije, tijekom 1992. godine, u općini Bosanski Brod postojalo deset logora kroz koje je prošlo više od dvije tisuće Srba iz Broda, Dervente, Modriče, Odžaka i Doboja.

"Bar polovica njih je pobijena, a tijela su bacana u rijeku Savu koja je velika grobnica srpskog naroda sa ovog područja", tvrdi Grabovac. On navodi kako je do sada iz više masovnih grobnica na području općine Brod ekshumirano 368 tijela, od kojih su identificirane 263 žrtve, svi srpske nacionalnosti.

"Prva masovna grobnica u kojoj su sahranjena tijela ubijenih Srba otkrivena je 1993. godine na gradskom groblju, iz koje su ekshumirane 92 žrtve", rekao je Grabovac, prenosi Tanjug.

Naglasio je da se od Tužiteljstva u Doboju i Zenici već duže vrijeme traži utvrđivanje identiteta 59 posmrtnih ostataka 59 posmrtnih ostataka iskopanih prije tri godine iz masovne grobnice u Sijekovcu kod Broda, među kojima su i skeleti 23 djeteta.

C.D.
Foto: sbtv.hr

Pročitajte više