U REŽIJI ZORANA MUŽIĆA USKORO PRAIZVEDBA GAVRANOVE DRAME "KAKO UBITI PREDSJEDNIKA"

U režiji Zorana Mužića u Teatru ITD u Zagrebu u subotu će biti praizvedba najnovije drame Mire Gavrana "Kako ubiti predsjednika".

Radnja drame događa se u jednoj europskoj tranzicijskoj zemlji početkom 21. stoljeća, a glavni su junaci dva brata i njihove životne družice. Nakon devet godina provedenih u Americi, mlađi brat se vraća kući. Među braćom dolazi do sukoba zbog različitog shvaćanja života, a u tom sukobu s jednakom žestinom sudjeluju i njihove partnerice. Preplitanje političkog i intimnog, prošlosti i sadašnjosti, u toj intrigantnoj priči dovodi do dramske napetosti i neočekivanih obrata u kojima se zrcale prepoznatljivi suvremeni likovi. Suptilni muško-ženski odnosi u specifičnom Gavranovom stilu, također postaju bitnom odrednicom. U radu na drami, autor je koristio tekstove brojnih politologa, sociologa i novinara, navodi se u priopćenju koje je potpisao redatelj Zoran Mužić.

Također dodaje kako su duboka uronjenost u svakodnevicu i upitanost nad budućnošću vrline najnovije Gavranove drame u kojoj je postavio brojna pitanja, pružajući na svako od njih četverostruke odgovore. Na temeljima broja četiri (četiri strane svijeta, četiri godišnja doba...) Gavran je izgradio svoju priču, navodi Mužić.

U drami su četiri "modelirana junaka", a svatko od njih zauzima svoj stav prema dobru i zlu, prema samome životu. Ta drama je svojevrsna partija pokera u kojoj svako od četiri lica ima jake karte, čime su postavljeni temelji za snažnu dramsku igru kojoj smo nastojali odgovoriti glumačkim i redateljskim sredstvima, bivajući svjesni da u takvoj vrsti dramaturgije ono što govorimo ni na trenutak ne smije biti manje važno od onoga kako to govorimo", navodi Mužić.

U drami igraju Marko Torjanac, Luka Dragić, Mladena Gavran i Natalija Đorđević.

(Hina) pp/xbma ysšh

Pročitajte više