U Rijeci uhićena skupina od 50 dilera

DJELATNICI Policijske uprave primorskogoranske uhitili su jučer oko pedeset osoba te prekinuli lanac krijumčara droge i dilera na području Rijeke i okolice, izvijestio je načelnik Odjela kriminaliteta droga te PU Božo Barbarić na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinstvo.

Prilikom pretrage dvadesetak stanova, kojima su se koristili članovi uhićene skupine, zaplijenjeno je 230 grama heroina, 20 grama kokaina, 100 grama marihuane, 20 tableta ecstasyja, 300 tableta heptanona i 100 tableta normabela te nekoliko digitalnih vaga, miksera za drogu, pet pištolja, streljivo, tri osobna vozila te svota od oko 200.000 kuna, za koju se sumnja da potječe od prodaje droge.

Barbarić je kazao da je s praćenjem te skupine počelo odmah nakon prvih izvješća o njezinu radu, krajem 2002. godine, kada je ona možda djelovala tek nekoliko mjeseci. U suradnji s kriminalističkom policijom i više policijskih uprava, vojnom policijom te uz koordinaciju iz središnjice MUP-a, uhićeno je tih pedesetak osoba od kojih će danas biti prijavljeno Županijskom državnom odvjetništvu njih 34. Gotovo svi su hrvatski državljani, a većina je nastanjena na području Rijeke i okolice.

Po njegovim riječima, droga je uvožena iz inozemstva preko tzv. balkanske rute s istoka na zapad te se uglavnom prodavala na riječkom području, a skupina će biti terećena za brojna kaznena djela dilanja droge o kojima policija ima saznanja. Riječ je ukupno o nekoliko kilograma heroina.

Od 50 uhićenih iz skupine dilera i organizatora lanca krijumčarenja droge u pritvoru Okružnog zatvora u Rijeci zadržano je deset, a kazneno su prijavljena 34.

Desetorica sprovedenih u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci iskaze su dali istražnim sutkinjama Kseniji Zorc i Sajonari Čulini. Po njihovim riječima samo jedan od njih desetorice porekao je kažnjiva djela za koja je osumnjičen, a ostali su se branili šutnjom. Jedan od pritvorenika ročni je vojnik HV-a.

Po neslužbenim informacijama glavni organizator te skupine već je nekoliko puta bio u Okružnom zatvoru u Rijeci zbog različitih kažnjivih djela.

Istraga se proširuje, pa se pretpostavlja da će biti uhićene još neke osobe povezane s krijumčarenjem droge.

Pročitajte više