U SAD-u dvije osobe preminule zbog "ameba koje jedu mozak"

NAKON smrti dvije osobe, za koje se vjeruje da su preminule jer su im za vrijeme ispiranja nosa kroz sinuse u najvažniji ljudski organ ušle "amebe koje jedu mozak", američke su zdravstvene vlasti u državi Louisiani izdale upozorenje za nepravilno korištenje posuda za ispiranje, javlja Live Science.

Vjeruje se kako su obje žrtve posude za ispiranje umjesto sterilnom ili destiliranom vodom, kako preporučuje proizvođač, napunile običnom vodom iz slavine.

Prilikom ispiranja nosa i sinusnih šupljina, što je učestala terapija za prehladu i kod nekih alergija, žrtvama je kroz sinuse u mozak ušla smrtonosna ameba koja živi u vodi Naelgaria fowleri.

Parazitski organizam tako je u mozgovima žrtava uzrokovao neurološku bolest, primarni amebni meningoencefalitis (PAME), odnosno gnojnu upalu mozga koja rezultira brzim uništavanjem živčanog tkiva, a oboljeli uglavnom preminu unutar nekoliko dana.

Epidemiolog iz američkog Centra za prevenciju bolesti (CDC) Jonathan Yoder rekao je kako se slučajevi iz savezne države Louisiane još uvijek istražuju, kako bi se utvrdilo da li je do smrtnih ishoda uistinu došlo zbog izlaganju parazitu iz pročišćene vode iz slavine, ili netretirane vode u nekom jezeru.

U slučaju da se potvrdi kako su smrti žrtava izazvane ispiranjem nosa vodom iz slavine, to će u SAD-u biti presedan i prvi poznati slučajevi zaraze smrtonosnom Naeglariom fowleri, koja je preživjela proces pročišćavanja vode.

Pročitajte više