U SAD-u rekordnih 49 milijuna siromašnih građana

BROJ siromašnih građana u SAD-u dostigao je svoj rekord u 2010. godini. Prema najnovijem istraživanju siromašnih Amerikanaca je u 2010. godini bilo 49 milijuna ili 16 posto ukupnog stanovništva, objavio je američki Ured za statistiku.

Ti se podaci razlikuju od onih službenih objavljenih u rujnu po kojima u SAD-u živi 46,2 milijuna siromašnih. Najveća razlika između ovih podataka može se zamijetiti među Amerikancima starijima od 65 godina koje su u siromaštvo otjerali veliki troškovi za zdravstvo te kojih po novoj statistici ima puno više. Broj siromašnih starijih osoba je "skočio" na 15,9 posto u odnosu na službene brojke od 9 posto.

Manje siromašnih crnaca i djece


Za razliku od službenih podataka Ureda za statistiku, u kojima se mjeri proračun za hranu i plaće siromašnih, ova statistika je u obzir uzela i povlastice koje daje vlada te poreze, liječničke troškove, stanarine i regionalne razlike u troškovima života kućanstva. Ova "šira" formula pokazuje da je stopa siromaštva u SAD-u 16 posto, u odnosu na prošli izračun po kojem je ona bila 15,1 posto.

Nova formula pokazuje da je više siromašnih bijelaca, Azijata i odraslih stanovnika u radnim godinama te manje siromašnih crnaca i djece. Po prvi puta je stopa siromašnih Hispanoamerikanaca premašila stopu crnaca kao rezultat manje participacije u programima socijalne pomoći.

Pročitajte više