U San Franciscu vjenčano 1.600 istospolnih parova

U PETODNEVNOM stampedu 1.600 istospolnih parova vjenčano je u San Franciscu u nastojanju da ozakone svoju vezu koju bi već u utorak sud mogao proglasiti ilegalnim.

Stotine istospolnih parova iz svih krajeva Sjedinjenih Država od prošloga četvrtka požurile su u San Francisco kada je gradonačelnik Gavin Newsom dopustio da se istospolnim parovima izdaju dozvole za vjenčanja tvrdeći da provodi zakon koji brani diskriminaciju ljudi temeljem seksualne orijentacije.

Kalifornija izrijekom definira brak kao zajednicu između muškarca i žene i već u utorak gradonačelnikova odluka će se naći pred sudom gdje će je osporiti dvije konzervativne skupine. Očekuje se da će sud potvrditi zakon koji sasvim jasno propisuje da brak mora biti između raznospolnih parova.

Unatoč pravnoj upitnosti vjenčanja će se nastaviti i u ponedjeljak koji je gradonačelnik odredio kao radni dan premda je savezni blagdan, Predsjednički dan.

Prvi vjenčani par u San Franciscu bile su dvije lezbijke Phyllis Leon, 80, i Del Martin, 83, koje su zajedno već 51 godinu.

Niti jedna američka savezna država ne dopušta brakove između homoseksualaca i lezbijki osim Massachusettsa čiji je Vrhovni sud nedavno odlučio da se i istospolnim parovima od 17. svibnja dopuste vjenčanja.

Vjenčanja u San Franciscu započela su nakon što parlament Massachusettsa nije uspio suglasiti se o donošenju ustavnog amandmana kojim se zabranjuje istospolni brak i tako poništiti odluku Vrhovnog suda.

Odluka gradonačelnika San Francisca, neslužbene američke homoseksualne prijestolnice, uvela je dugogodišnju borbu između pristaša i protivnika istospolnih brakova u Americi u novu fazu.

Zagovornici istospolnih brakova kažu da njihova zabrana krši američki ustav diskriminirajući homoseksualce i lezbijke. Ako Massachusetts počne izdavati dozvole za vjenčanja homoseksualnim parovima u svibnju, a druge američke države odbiju priznati ih, očekuje se da će borci za prava homoseksualaca zatražiti da američki Vrhovni sud ospori to odbijanje.

U Sjedinjenim Državama veće protivljenje izaziva pokušaj uspostave istospolnog braka nego davanja prava iz braka istospolnim parovima. Većina Amerikanaca, njih 53 posto, protivi se istospolnim brakovima, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja koje je Gallup proveo u siječnju. Istodobno, samo njih 41 posto protivi se da homoseksualni parovi dobiju prava kakva daje brak.

Istospolni parovi u mnogim američkim državama sada u formi građanskih zajednica uživaju slična prava kao i heteroseksualni parovi, osim naravno, imena, te mirovinskih prava koje daje savezna država.

Pročitajte više