U Sarajevu otvoreno Tajništvo za borbu protiv korupcije

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić otvorili su u ponedjeljak u Sarajevu regionalno tajništvo Inicijative za borbu protiv korupcije Pakta o stabilnosti.

Posebni koordinator Busek rekao je ovom prigodom kako će sarajevski Ured djelovati po uzoru na slična središta usmjerena na borbu protiv organiziranog kriminala i uspostavu vladavine zakona kakva funkcioniraju u Bukureštu, Beogradu i Zagrebu služeći potrebama svih zemalja regije koje su članice Pakta o stabilnosti.

"Zemlje regije na ovaj način same preuzimaju odgovornost za borbu protiv korupcije", rekao je Busek te istaknuo kako je korupcija veoma izražen problem u gotovo svim tranzicijskim zemljama. On je također istaknuo kako korupcija ugrožava temelje demokratskoga društva ali i dovodi u pitanje poslovne aktivnosti te posebice inozemne investicije.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić istaknuo je kako očekuje da će sarajevsko Tajništvo inicijative za borbu protiv korupcije osim podizanja svijesti o potrebi borbe protiv tog društvenog zla u predstojećem razdoblju predložiti i zakonske i sudbene reforme koje bi bile korisne za sve zemlje regije. Po Terzićevoj ocjeni to će biti izravni doprinos većim inozemnim ulaganjima u regiji i ujedno doprinos njezinoj stabilnosti.

Ciljevi antikorupcijske inicijative Pakta o stabilnosti (SPAI) obuhvaćaju reformu zakonodavne i institucionalne strukture, usvajanje i provedbu europskih i međunarodnih pravnih normi i instrumenata, jačanja zakonodavstva i vladavine prava te posebice transparentnosti pri poslovnim aktivnostima.

Otvaranje regionalnog Tajništva antikorupcijske inicijative Pakta o stabilnosti ideja je koja je konačno odobrena na sastanku Upravnoga odbora SPAI održanom u svibnju ove godine u Cavtatu tijekom održavanja radnog stola 3. Pakta o stabilnosti. Otvaranje sarajevskog Ureda za borbu protiv korupcije donacijama je izravno pomogla američka vlada.

(Hina) rm sb

Pročitajte više