U Sarajevu se prisjećaju žrtva ratne opsade, postavili više od 11 tisuća pari cipela

Screenshot: X

Postavljanjem više od 11 tisuća pari cipela na šetnicama i prometnicama u središnjoj zoni Sarajeva gradske su vlasti danas otvorile program obilježavanja obljetnice početka opsade u ratu od 1992. do 1995. godine.

Dok je glavni grad BiH bio pod opsadom vojske bosanskih Srba od 5. travnja 1992. do 29. veljače 1996. godine u njemu je u topničkim i snajperskim napadima na civilne ciljeve poginula 11541 osoba, od kojih je 1601 dijete.

U znak sjećanja na sve te žrtve ulicama od Baščaršije do spomenika ubijenoj djeci u blizini zgrade Predsjedništva BiH postavljene su cipele koje su ranije donirali građani.

"Staza sjećanja kao opomena novim generacijama"

Gradonačelnica Benjamina Karić kazala je kako ta obuća simbolizira nasilno prekinute živote građana i da kao "staza sjećanja" predstavlja svojevrsni podsjetnik na sve ratne strahote.

"Staza sjećanja je kao opomena novim generacijama da se obrazovanjem, znanjem i kulturom sjećanja moraju boriti za bolje Sarajevo i stabilnu i jaku državu Bosnu i Hercegovinu. Danas je prilika da se prisjetimo i svih onih koji su živote dali da bi mi danas imali državu", izjavila je Karić, izražavajući nadu kako će prizori koji danas iz Sarajeva stignu diljem svijeta biti opomena svima.

Zbog ratnih zločina koji uključuju i "kampanju terora" kojoj su tijekom opsade bili izloženi stanovnici Sarajeva Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na doživotne je kazne zatvora osudio bivšeg političkog i vojnog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i generala Stanislava Galića koji je zapovijedao snagama što su opsjedale Sarajevo.

Pročitajte više