U savezu slijepih otvorena ordinacija u kojoj će raditi pet slijepih fizioterapeuta

OTVARANJEM ordinacije za fizikalnu terapiju u kojoj će raditi pet slijepih fizioterapeuta, Hrvatski savez slijepih obilježio je danas Međunarodni dan bijeloga štapa.

Ordinacija u prostorijama Saveza slijepih u Draškovićevoj ulici dio je zdravstvene ustanove za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju "Arithera" u kojoj će pet slijepih fizioterapeuta raditi zajedno s 13 kolega koji vide.

Riječ je o prvom zapošljavanju slijepih osoba u Zagrebu nakon niza godina, a projekt je ostvaren u suradnji privatne zdravstvene ustanove "Arithera", Hrvatskog saveza slijepih, zagrebačke Udruge slijepih i Gradskog poglavarstva.

U preuređenje šezdesetak četvornih metara prostora Savez je uložio preko 170.000 kuna, Grad je za opremu donirao 55.000 kuna, a "Arithera" će zaposliti slijepe osobe putem Vladine poticajne mjere za zapošljavanje invalida "Šanse i za nas".

Vrijedan projekt suradnje nevladinih udruga, privatnog sektora i lokalne zajednice pohvalio je pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Zvonimir Šostar, najavivši da će Gradsko poglavarstvo do kraja godine dodijeliti 30-ak stanova osobama s invaliditetom najtežeg socijalnog statusa.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Miroslav Bebek istaknuo je da se zapošljavanje pet osoba na prvi pogled ne čini nečim velikim, ali uzme li se u obzir da se u cijeloj Hrvatskoj godišnje zaposle svega dvije-tri slijepe osobe, takav je projekt iznimno važan.

Samo u Zagrebu na posao već duže vrijeme čeka 30 radno sposobnih slijepih osoba, a u Hrvatskoj ih je oko 170.

Bebek je također istaknuo da su i ovogodišnji Dan bijeloga štapa slijepi dočekali s neriješenim pitanjem dodatka za pomoć i njegu koji dobivaju preko Zakona o socijalnoj skrbi.

Nijedna vlast dosad nije imala sluha za naš protest zbog iznosa dodatka za pomoć i njegu za slijepe osobe od 280 kuna mjesečno, kao i za zahtjev da se izjednače prava svih slijepih, bez obzira na uzrok sljepoće, upozorio je Bebek.

Pročitajte više