U Singapuru procurile povjerljive informacije o tisućama oboljelih od HIV-a

Mikhy Farrera-Brochez Foto: EPA

STROGO povjerljive informacije o više od 14.000 osoba zaraženih HIV-om, uključujući podatke o stranim državljanima koji boluju od te bolesti, procurile su u Singapuru, javlja BBC.  

Vlasti su objavile kako je do curenja informacija došlo u ponedjeljak. Javnosti su tako postale dostupne informacije o 5.400 Singapuraca i 8.000 stranih državljana koji su zaraženi HIV-om; podaci koji su objavljeni uključuju njihova imena, adrese i neke informacije iz medicinskog kartona. 

Odgovoran američki državljanin

Smatra se da su za kršenje sigurnosti i zaštite podataka odgovorni 33-godišnji Amerikanac zaražen HIV-om i njegov bivši partner, liječnik iz Singapura.

Hakiranje podataka dogodilo se samo mjesec dana nakon što su ukradeni korisnički podaci 1.5 milijuna Singapuraca, među njima su bili i podaci singapurskog premijera Leeja Hsiena Loonga.

Dužnosnici vjeruju kako je za curenje podataka odgovoran 33-godišnji američki državljanin Mikhy Farrera-Brochez koji je živio u Singapuru od 2008. godine.

Zamijenio krv

Mikhy Farrera-Brochez osuđen je te zatvoren zbog prijevare i kaznenih djela povezanih s uporabom droge u 2016. te je deportiran prošle godine. Bivši je partner Lera Tecka Sianga, bivšeg šefa nacionalnog Odjela za javno zdravstvo u Singapuru, koji je osuđen zbog pomaganja Farrera-Brochezu pri krivotvorenju njegovih medicinskih podataka kako bi prikrio HIV-pozitivan status. Naime, liječnik je u spremnik s uzorkom krvi na kojem je bilo ime Mikhja Farrera-Brocheza, stavio svoju krv kako bi njegovom partneru bio dozvoljen ulazak u zemlju. 

Do 2015.godine, strancima s HIV-om nije bilo dopušteno posjetiti Singapur.

Dao povjerljive podatke svom partneru

Danas nema ograničenja prilikom posjeta tom gradu-državi, ali se mora proći liječnički pregled ako se u njemu želi ostati dulje od 90 dana jer je u slučaju dužeg boravka potrebna potvrda da osoba ne boluje od HIV-a.

Ministarstvo zdravlja u priopćenju je okrivilo Lera Tecka Sianga za curenje informacija jer se nije pridržavao pravila o postupanju sa strogo povjerljivim podacima. Iz ministarstva su rekli kako su 22. siječnja ove godine saznali kako Farrera-Brochez još uvijek može posjedovati podatke iz registra HIV-a koje mu je 2016. godine predao liječnik Ler Teck. 

"Žao mi je što jedan od naših bivših djelatnika koji je imao pristup povjerljivim informacijama nije poštovao naše sigurnosne smjernice", izjavio je ministar zdravstva Gan Kim Yong na konferenciji za novinare u ponedjeljak.
 

Pročitajte više