U sisačkoj Željezari sastanak predstavnika sindikata, župana Brodarca i ruskog "Mečelja"

U Željezari Sisak večeras je održan sastanak Željezarine Koordinacije za opstojnost, koju čine predstavnici obiju sindikalnih podružnica, sa sisačkomoslavačkim županom Đurom Brodarcem i predstavnicima ruske kompanije ´Mečelj´ iz Čeljabinska koja je zainteresirana za kupnju Željezare.

Ruski ´Mečelj´ ponudio je zadržavanje svih 1700 radnika, povećanje broja zaposlenih i početak proizvodnje početkom ožujka.

Sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac izjavio je kako se očekuje da će se kupoprodajni ugovor o prodaji Željezare Sisak d.d. ruskom ´Mečelju´ potpisati iduće srijede ili četvrtka.

Predstavnike Željezarine sindikalne Koordinacije za opstojnost župan Brodarac izvijestio je i da su tri Željezarina inženjera već nekoliko dana u Rusiji, gdje su se sa stručnjacima ´Mečelja´ dogovarali o tehničkim detaljima posla, te da se oni sutra vraćaju u Hrvatsku.

´Idućih dana u Hrvatsku stiže ´Mečeljov´ pravnik koji će sa stečajnom upravom, stečajnim vijećem i Vladom dogovoriti odredbe (mogućega) kupoprodajnog ugovora´, rekao je župan Brodarac.

Naglasio je da ´Mečelj´ ´jamči da će zadržati svih 1700 sadašnjih radnika, da nitko od sadašnjih radnika neće ostati bez posla, te da će povećavati broj zaposlenih usporedno s povećanjem proizvodnje´.

O ponudi ´Mečelja´ za kupnju Željezare predstavnike Željezarinih sindikata upoznao je posrednik u angažiranju ruske tvrtke, nekadašnji radnik Željezare Sisak, a sada uspješni poslovni čovjek iz Beča, Edin Todorovac. Po njegovim riječima ´do tog posla ne bi došlo da nije bilo angažiranja župana Brodarca te potpore ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića i odgovornih ljudi u hrvatskoj Vladi´.

Napomenuo je da je ´Mečelj´ velika i snažna kompanija koja ima razvijen posao po cijelom svijetu, koja osim velikih rudnika i željezara, u svom sastavu ima banke, osiguravajuća društva i mirovinske fondove´.

´Obećavamo da će ´Mečelj´ osigurati sirovinu za redovitu i znatno povećanu proizvodnju u Željezari Sisak, da neće biti problema u prodaji proizvoda sisačke Željezare i da se radnicima jamči redovita isplata plaća adekvatnih njihovom radu´, rekao je Todorovac.

Zamolio je sindikate za potporu takvom planu poslovanja i proizvodnje, kao i za pomoć u uklanjanju svih negativnosti kojih je proteklih godina bilo u Željezari, te da novoj upravi pomognu u pokretanju i povećanju proizvodnje.

´Od radnika tražimo samo pošten rad´, naglasio je Todorovac, dodavši da ´Mečelj´ ima vrlo dobre i korektne odnose sa svojim (rudarskim) sindikatima.

Također je rekao da će ´u ime ´Mečelja´ novi vlasnik biti tvrtka ´Conares´ iz Švicarske, koja je središnje predstavništvo ruske kompanije za prodaju na svjetskom tržištu i koja ima godišnju prodaju od oko milijardu i pol dolara´.

Predstavnik ´Mečelja´ za jugoistočnu Europu Viktor Trigubko iznio je ´da je glavni cilj ´Mečelja´ što prije pokrenuti proizvodnju u sisačkoj Željezari i početi zarađivati´.

Napomenuo je da ´Mečelj´ za posao s Željezarom u Sisku ima potporu svoje države i vlade, i da su predstavnici te kompanije u stalnom kontaktu s ruskim veleposlanstvom u Zagrebu u vezi s tim poslom.

´Strateški interes ´Mečelja´ za Željezaru Sisak je proizvodnja cijevi u njoj, čime bi ta ruska kompanija kompletirala i zaokružila svoj proizvodni program´, rekao je Trigubko.

Čelnici Koordinacije sindikata za opstojnost Željezare Ivica Kenda i Mato Somić, te ostali članovi sindikalne Koordinacije, podržali su planove i ponudu ´Mečelja´ kao do sada najpovoljniju i najprihvatljiviju.

Naglasili su kako je sastanak s predstavnicima ´Mečelja´ bio predstavljanje ruske kompanije Željezarinim sindikatima, te da očekuju da ´Mečelj´ u daljnjim pregovorima s Vladom i Stečajnim vijećem Trgovačkog suda u Sisku ostane kod iznesene ponude.

Koordinacija sindikata očekuje da se do konačne odluke o prodaji Željezare obave dodatni pregovori s ostalim ponuđačima: slovačkom ´Podbrezovom´, švicarskim ´Dufercom´, talijanskom ´Zinchitalijom´ i austrijskim ´Olmaxom´.

Pročitajte više