U Škabrnji skupljaju potpise da SDSS-ovci ne dođu na obilježavanje Dana sjećanja

Screenshot: RTL

U Škabrnji, nedaleko Zadra, skupljaju se potpisi da se na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnju zabrani dolazak SDSS-ovaca, javlja RTL.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio da u Kolonu sjećanja u njegov grad ne dolaze oni koji ne podržavaju HOS te da će HOS-ovci biti predvodnici kolone. Osim toga, na plakatu za Kolonu piše i veliko U koje podsjeća na ustaško. Na to su reagirali mnogi političari koji smatraju da se tako radi još više podjela u društvu.

U općini Škabrnja će se 18. studenog obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnju kada su prije 32 godine nad stanovnicima toga mjesta, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, mučki zločin počinili pripadnici bivše JNA, srpskih paravojnih postrojbi SAO Krajine i dobrovoljačkih skupina iz Srbije i BiH.

Pokolj u ravnokotarskome mjestu Škabrnji počinjen je istog dana kad je slomljena herojska obrana Vukovara. Mučki su ubijena 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. U Domovinskom ratu u Škabrnji je ubijeno 56 civila, a poginulo je i 25 branitelja iz toga mjesta. Nakon rata još je šestero mještana poginulo od minsko-eksplozivnih sredstava.

Skupljaju se potpisi za peticiju da SDSS-ovci ne dođu u Škabrnju

Svake godine i u Škabrnji i u Vukovaru održava se Kolona sjećanja, a ratni zapovjednik obrane tog mjesta Marko Miljanić poručuje da SDSS-ovci na obilježavanju nisu dobrodošli. Zato u Škabrnji skupljaju potpise za peticiju koju će uputiti uredu predsjednika, uredu vlade i saboru.

"Nisu nam dobrodošli jer nikada nitko iz redova SDSS-a nije došao i ispričao nam se za ono što se događalo". Prošle je godine premijer u pratnji potpredsjednice vlade iz redova SDSS-a položio vijence u povodu Dana sjećanja, a dio mještana okrenuo joj je leđa", rekao je Miljanić za RTL.

"Skupljamo potpise da nas pripadnici SDSS-a ovih dana zaobiđu i ostave na miru"

"Nadamo se da neće doći. Doveo ih je na prevaru prošle godine Plenković u mraku... Prikupljamo i potpise za peticiju da nas ostave pripadnici SDSS-a ovih dana barem zaobiđu i ostave na miru", govori Miljanić.

U petak na sastanku vijeća za pijetet će to predstavnici Škabrnje zatražiti i službeno, doznaje RTL.

Pročitajte više