u slovačkoj večeras završen ´gavranfest´

U slovačkom gradu Trnavi večeras je završio dvodnevni festival ´Gavranfest´, priređen u čast hrvatskog dramatičara Mire Gavrana, u zadnjih desetak godina najizvođenijeg hrvatskog pisca na domaćim i inozemnim pozornicama.

Festival je ugostio pet slovačkih kazališta u kojima se trenutačno vrlo uspješno izvode Gavranova djela, a riječ je vjerojatno o jedinom europskom kazališnom festivalu posvećenu živom piscu.

U najstarijem slovačkom kazalištu, u Trnavi, jučer i danas su gostovala kazališta iz Bratislave, Prešova, Zvolena i Banske Bistrice koja izvode Gavranova djela.

Miro Gavran za večerašnji Dnevnik HTV-a izjavio je kako mu je festival kao dramskom piscu vrlo bitan jer je, kako kaže, ´divno na jednom mjestu vidjeti nekoliko svojih predstava u različitim izvedbama i interpretacijama´.

Prevoditelj Gavranovih djela, vodeći slovački kroatist dr. Jan Janković, za svoj je rad dobio zahvalnicu hrvatskog veleposlanstva u Bratislavi.

Gavranove drame i komedije vrlo su izvođene u nas i u svijetu. Tridesetak kazališnih djela izvedeno je na više od stotinu premijera, od toga 60 u inozemstvu.

U inozemstvu su često premijerno izvođeni Gavranovi kazališni komadi - Kreontova ´Antigona´, ´Čehov je Tolstoju rekao zbogom´, ´Muž moje žene´, ´Shakespeare i Elizabeta´, ´Sve o ženama´ i drugi.

Pročitajte više