U Sloveniji 707 novih slučajeva, danas će uvesti drastične mjere

Foto: EPA

U SLOVENIJI je u posljednja 24 sata bilo čak 707 novih zaraza koronavirusom, potvrdila je u srijedu slovenska vlada.

Riječ je o novom rekordu, nakon što je potkraj tjedna do sada najveći broj dnevnih zaraza bio 211. 707 novih zaraza je jučer potvrđeno na 4902 testirane osobe, a još su dvije oboljele osobe umrle, kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, glasnogovornik vlade, te potvrdio da će vlada popodne odrediti nove strože mjere.

Uz velik porast novooboljelih, nastavlja rasti i broj težih slučajeva koji zahtijevaju hospitalizaciju.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama su trenutno 172 oboljela, od čega 26 na intenzivnoj njezi.

S novim brojem zaraza po riječima Kacina su ispunjeni svi uvjeti za uvođenje najstrožih mjera iz predzadnje, tzv narančaste faze, koje bi trebale ograničiti širenje virusa i njegov eksponencijalni rast. U suprotnom bi vlada ponovo proglasila epidemiju i uvela restriktivne mjere slične onima u prvom proljetnom valu.

Drastične mjere

Treći paket mjera predviđa karantenu pojedinih općina, s obzirom na broj zaraženih, zabranu posjeta u bolnicama i zavodima za zdravstvo, zatvaranje lokala, fitness centara i sportskih objekata za amatere i grupne sportove, pravilo da u frizerskom salonu može biti samo po jedna stranka, otkazivanje priredbi, vjerskih obreda i svadbi u pojedinim regijama te zatvaranje nenužnih zdravstvenih i zubarskih djelatnosti.

Nije nužno da će vlada prihvatiti sve mjere. Moguće je da će prihvatiti samo neke od njih.

Pročitajte više