U Sloveniji od srijede "informativni" euro

VEĆINA slovenskih trgovaca već je pripremila informativne cjenike u eurima, koji od srijede postaju zakonska obveza za isticanje cijena svih proizvoda i usluga, čije nepridržavanje državni inspektori mogu i kažnjavati, prenosi u ponedjeljak slovenski tisak.

Odluku o dvostrukom označavanju cijena robe i usluga, u domaćim tolarima i europskoj valuti, vlada je donijela u sklopu priprema za uvođenje eura početkom 2007. godine, radi osvješćivanja javnosti i kako bi spriječila neopravdano dizanje cijena. Isticanje cjenika u eurima, po centralnom tečaju od 239,64 slovenska tolara za jedan euro, važit će sve dok Europska komisija ne odredi tečaj koji će važiti prilikom stvarne zamjene tolara za eure, koji vlada planira uvesti s 1. siječnja iduće godine.

Uvođenje informativnih cijena ima psihološko značenje, kako bi se kupci pripremili na euro i spriječilo eventualno "zaokruživanje" cijena na više, kako je to bio slučaj u nekim europskim državama prilikom ulaska u eurozonu. Sve do stvarnog prihvaćanja europske valute Slovenci će i dalje moći plaćati samo u tolarima.

Strancima, koji robu i usluge smiju plaćati u eurima, izdavat će se računi prema tržišnom, a ne informativnom tečaju, a informativni tečaj neće se primjenjivati niti kod plaćanja cestarine u eurima i u još nekim slučajevima koje je vlada svrstala među izuzetke od zakonskog propisa.

Vjeruje se da bi Europska komisija stvarni tečaj razmjene tolara i eura mogla odrediti sredinom godine, ako konvergencijsko izvješće o tome koliko Slovenija ispunjava kriterije za preuzimanje eura bude pozitivno koliko su bila dosadašnja.

Zadrži li se sadašnji tečaj i prilikom zamjene tolara u eure (kod njegova određivanja prije godinu i pol dana bilo je određeno da se može korigirati 15 posto na više ili na niže), Slovenci ne bi mogli biti sasvim nezadovoljni. Kako je u ponedjeljak izračunao poslovni list "Finance", prosječna slovenska mjesečna neto-plaća po informativnom tečaju iznosi 768,48 eura, a prosječna mirovina za puni radni staž 517,88 eura. Za pedeset litara eurosupera 95 Slovenci moraju platiti 47,63 eura, za kemijsko čišćenje muškog odijela 11,27 eura, dok kazna za nepravilno parkiranje u Ljubljani po danu stoji 35,47 eura.

Slovenska vlada planira zamjenu tolara u eure izvršiti u dva tjedna nakon ulaska u eurozonu, a cijene u prijašnjoj valuti, tolarima, morat će se isticati i pola godine nakon prestanka njene upotrebe.

Pročitajte više