U Sloveniji ove godine rekordnih 10 milijuna turističkih noćenja

Foto: FAH

SLOVENIJA u prvih deset mjeseci ove godine bilježi porast turističkog prometa od 11 posto u odnosu na lani, a porasli su i dolasci hrvatskih turista koji su ostvarili pet posto ukupnog turističkog prihoda, pa se očekuje rekordni rezultat od deset milijuna noćenja do kraja godine.

Domaći i strani posjetitelji slovenskih termi, skijališta, hotela i seoskih turističkih gospodarstava ostvarili su od početka godine do kraja listopada 8,985 milijuna noćenja, što je za sedam posto više nego lani, a turističkih dolazaka bilo je za 11 posto više nego prošle godine, pri čemu su 60 posto noćenja ostvarili stranci, objavio je statistički zavod.

Najbrojniji gosti u Sloveniji su i dalje Austrijanci i Talijani sa 17 i 16 posto ostvarenih noćenja, slijede Nijemci s 11 posto, dok su pet posto noćenja ostvarili hrvatski posjetitelji, a četiri posto turisti iz SAD-a.

U mjesecu listopadu turistički su kapaciteti bili dobro popunjeni, a prosječna dnevna popunjenost u hotelskom smještaju bila je 53 posto.

U nacionalnoj turističkoj zajednici i vladi prognoziraju da bi ova godina za slovenski turizam mogla biti rekordna, te da bi po prvi put mogla biti premašena brojka od 10 milijuna noćenja.

Pročitajte više