U Sloveniji raspisan natječaj za izradu nove državne zastave i grba

Slovenski parlament objavio je anonimni natječaj za izradu novih državnih simbola čiji je cilj dobivanje "međusobno usklađenih i u pogledu cjelovitosti designa najboljih rješenja za državni grb, zastavu i nacionalni simbol" Slovenije, objavljeno je u utorak.

Na natječaju, koji je otvoren do 30. rujna, mogu sudjelovati domaći dizajneri i poduzeća sa sjedištem u Sloveniji, a ocjenjivačka komisija u kojoj je i poznati arhitekt Boris Podrecca, objavit će rezultate mjesec dana nakon primitka radova.

Prva nagrada za cjelovito rješenje državnih simbola iznosi oko 20.000 eura, a bit će nagrađeno i nekoliko drugih najuspjelijih rješenja.

Kako se navodi, u natječaju što ga je objavio slovenski parlament, glavni je cilj dobiti državne simbole koji će Sloveniju pri ulasku u Europsku uniju iduće godine učiniti "prepoznatljivom" i na toj razini.

Glavna zamjerka koju je na rješenja prihvaćena 1991. godine do sada iznosila stručna i laička javnost bilo je mjestimično zamjenjivanje Slovenije sa Slovačkom na sportskim natjecanjima zbog istog rasporeda boja na nacionalnoj trobojnici, te likovna nedorađenost rješenja prihvaćenog neposredno prije osamostaljenja u lipnju 1991. godine.

Pročitajte više