U slovensku vladu mogla bi ući austrijska političarka

Foto: EPA

SLOVENSKI premijer Marjan Šarec dopustio je danas mogućnost da u njegovu vladu uđe političarka iz susjedne Austrije koja ima slovensko podrijetlo, ali pod uvjetom da dobije slovensko državljanstvo.

Riječ je o 49-godišnjoj Angeliki Mlinar iz austrijske pokrajine Koruške u kojoj živi slovenska manjina, političarki koja je 2013. na listi zeleno-liberalne stranke NEOS ("Nova Austrija") bila izabrana u austrijski savezni parlament i među osnivačima je te stranke.

Nakon toga Angelika Mlinar je od  2014. do ove godine bila izabrana zastupnica u Europskom parlamentu (EP).

Kandidatkinja bivše premijerke Alenke Bratušek

Za novi mandat u Europskom parlamentu u svibnju kandidirala se na listi stranke SAB koju vodi bivša slovenska premijerka i ministrica za infrastrukturu u sadašnjoj vladi Alenka Bratušek, ali se nije uspjela ponovo probiti među eurozastupnike  jer SAB nije dobio dovoljno glasova na izborima za osvajanje makar jednog euromandata.

Bratušek je ovog tjedna najavila da će Mlinarovu zato uskoro kandidirati za ministricu za razvoj i kohezijsku politiku, mjesto koje je u vladi već nekoliko mjeseci upražnjeno, jer ona ima veliko iskustvo u europskoj politici i svojim kontaktima Sloveniji može osigurati učinkovitije povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Ne želi se odreći austrijskog državljanstva

Mlinar je potvrdila da je zanima mjesto u vladi i sudjelovanje u slovenskoj politici te je rekla da je u međuvremenu pokrenula postupak za dobivanje slovenskog državljanstva, ali da se ne želi odreći austrijskoga, što bi mogao biti problem.

Austrija je nesklona državljanima koji imaju "dvojno državljanstvo" i za dobivanje drugog državljanstva je potrebno tražiti posebnu dozvolu vlasti.

Neki slovenski pravnici smatraju da u vladi može biti strani državljanin ili državljanka ako imaju državljanstvo druge države članice EU-a, no Šarec je u petak medijima rekao kako bi želio da Mlinar u tom slučaju ima "barem dvojno državljanstvo".

Pročitajte više