U slučaju izručenja generala, Miloševićev SPS uskraćuje potporu srbijanskoj vladi

SOCIJALISTIČKA partija Srbije će Vladi Srbije u parlamentu uskratiti podršku ako četvorica vojnih i policijskih generala, optuženih za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, budu izručeni Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, izjavio je u petak šef zastupničkog kluba te stranke u Skupštini Srbije Dušan Bajatović, dodajući da se nada da pravna procedura, koja je započeta u četvrtak, neće rezultirati izručenjem četvorice generala.

Ministarstvo vanjskih poslova državne zajednice Srbija i Crna Gora proslijedilo je u četvrtak Okružnom sudu u Beogradu i Ministarstvu pravosuđa Srbije haašku optužnicu protiv vojnih generala Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića i policijskih generala Vlastimira Đorđevića i Sretena Lukića, najavivši da će ubuduće "sve zahtjeve i druge dokumente Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu odmah prosljeđivati nadležnima za donošenje konačnih odluka".

Šef Istražnog odjela Okružnog suda u Beogradu Branislav Todić izjavio je u petak agenciji Beta da u taj sud još nisu stigle optužnice protiv četvorice generala, dodajući da će čim one pristignu biti određeni suci koji će voditi te predmete. Nakon toga će haaški optuženici biti saslušani u prisustvu svojih branitelja, a sud će potom donijeti rješenje o eventualnom određivanju pritvora i postupku izručenja.

U svojim ranijim brojnim istupima u javnosti, generali Pavković i Lazarević izjavljivali su da su spremni odgovarati pred domaćim sudom, ali ne i Den Haagu. Policijski general Vlastimir Đorđević ponovio je to isto, u pismu koje je nedavno "Nedeljnom telegrafu" uputio navodno iz Rusije, a general Sreten Lukić, smijenjen s dužnosti načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije nakon prošlogodišnjih prosinačkih parlamentarnih izbora, nije se nakon smjene oglašavao u javnosti.

Pročitajte više