U slučaju Mile Novakovića došlo do zamjene identiteta

ŽUPANIJSKI sud u Šibeniku kasno sinoć je izdao nalog za povlačenje tjeralice protiv potpukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Mile Novakovića, kojeg je makedonska policija uhitila u četvrtak, na temelju tjeralice hrvatskog Interpola kao osobu koja je u Hrvatskoj osuđena na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima, budući da postoje dvojbe o identitetu uhićene osobe, odnosno neki su elementi pokazali da je u slučaju Novaković došlo do zamjene identiteta, izvijestila je večeras Hrvatska televizija (HTV).

Kasno sinoć, nakon što je primljen nalog šibenskoga Županijskog suda za povlačenje tjeralice protiv Mile Novakovića uhićenog u Makedoniji, ured hrvatskog Interpola u Zagrebu taj je nalog proslijedio makedonskom Interpolu u Skopju, navodi isti izvor.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić večeras je izjavila da "u obrazloženju povlačenje naloga za tjeralicu za gospodinom Milom Novakovićem stoji da je Županijsko državno odvjetništvo Šibenika zatražilo obnovu postupka".

HTV doznaje da će se Sudsko vijeće u makedonskog gradu Kumanovu, gdje je Novaković zadržan u ekstradicijskom pritvoru, sastati sutra, te da će pritvoreni Mile Novaković biti pušten na slobodu jer je došlo do zamjene identiteta.

Naime, postoje dvije osobe istoga imena i prezimena, Mile Novaković, rođena iste godine. Obojica su bili oficiri vojske tzv. republike srpske krajine i obojica su sudjelovala u agresiji na Republiku Hrvatsku tijekom Domovinskoga rata. Razlikuju se, uz ostalo, u činovima - jedan je general, a drugi potpukovnik.

Županijski sud u Šibeniku je godine 1995. osudio, u odsutnosti, na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima potpukovnika Milu Novakovića, misleći da osuđuje generala Milu Novakovića, ističe HTV.

Komentirajući novonastalu situaciju ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović izjavila je da kada se sudi osobama u odsutnosti "pogreške su moguće i češće nego kod situacija, odnosno kaznenih postupaka koji se vode uz prisutnost okrivljenika, odnosno optuženika".

HTV je također javila da će makedonsko pravosuđe po zaprimljenom nalogu za povlačenjem tjeralice hrvatskog Interpola, pritvorenog potpukovnika Milu Novakovića pustiti na slobodu, te da će Županijski sud u Šibeniku cijeli postupak u slučaju Novaković obnoviti.

Pročitajte više