U SPD-u kola pismo u kojem se poziva na rušenje kancelara Schroedera

UNUTAR Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) pojavilo se pismo u kojem se poziva na rušenje donedavnog predsjednika stranke i sadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera, javlja dnevnik "Hannoveranische Allgemeine Zeitung" u broju od četvrtka.

U pismu koje je elektronskom poštom odaslano na nekoliko tisuća adresa, poziva se na "što skorašnje" svrgavanje kancelara Schroedera i odstupanje od njegove reformske politike.

Kandidate SPD-a na predstojećim lokalnim i općinskim izborima u nekoliko njemačkih saveznih pokrajina se također poziva da se javno ograde od "asocijalne" politike stranačkog vodstva.

Predsjednik SPD-a za saveznu pokrajinu Donja Saska Wolfgang Juettner smatra da sadržaj pisma ne treba uzimati ozbiljno. Juettner iza pisma naslućuje neke ogranke SPD-a iz savezne pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija koji već duže vrijeme stoje u sukobu sa stranačkim vodstvom.

Skupina nezadovoljnika sadašnjom politikom drastičnih reformi socijalnog sustava savezne vlade pokrenula je početkom lipnja inicijativu za osnivanje vlastite stranke koja bi "štitila prava radništva" te se vratila korijenima socijaldemokracije. Novoosnovana stranka lijeve orijentacije bi već sljedeće godine mogla izići na izbore.

Predstavnici vodećih sindikata također su se iznova ogradili od politike vlade Gerharda Schroedera.

Na posljednjoj sjednici parlamenta prije ljetne stanke prije dva tjedna potvrđen je zakon koji predviđa reformu potpore nezaposlenima. Tako će od početka sljedeće godine potpora za nezaposlene biti smanjena na razinu socijalne pomoći. Time se osobe koje se već duže vrijeme nalaze na burzi rada želi potaknuti na intenzivniju potragu za novim radnim mjestom.

(Hina) xnkre ymaš

Pročitajte više