U Splitu počeo kongres o Downovu sindromu

U Splitu je danas u hotelu Marjan počeo I. hrvatski kongres o Downovu sindromu, koji je organizirala splitska Udruga za Downov sindrom, Hrvatsko društvo za humanu genetiku, Medicinski fakultet u Splitu i Hrvatska liječnička komora, a pokrovitelji su Grad Split i Splitskodalmatinska županija.

U radu kongresa sudjeluju i inozemni genetičari iz Velike Britanije, Ukrajine i Litve, a uvodno izlaganje na kongresu imao je akademik Miroslav Radman koji je istaknuo da su djeca s Downovim sindromom vrlo osjetljiva, a posebne metode liječenja pretpostavljaju i dodatne troškove.

Akademik Radman rekao je kako će znanost odlučiti hoćemo li u liječenju takve djece nastaviti s tradicionalnom medicinom, što znači s brojnim lijekovima koji imaju uvijek i neželjene efekte, ili će se početi dirati u gene.

Predsjednik Udruge roditelja djece s Downovim sindromom Davor Vučević rekao je da ta djeca još nisu punopravni članovi društva zbog čega je dobrim djelom i iniciran taj simpozij. Osim edukacije o Downovu sindromu, jedan je od prioriteta, rekao je Vučević, potreba maksimalnog uključivanja te djece u redovne sustave školstva koliko je god to moguće.

Dr. Vida Čulić iz Splita rekla je da je u svjetskim okvirima rađanje djece s Downovim sindromom u porastu, a samo u Splitu tijekom prošle godine rođeno je četrnaestero takve djece.

(Hina) xmerc yvkn

Pročitajte više