U Splitu uhićen pripadnik škaljarskog klana

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U SPLITU je prošlog tjedna uhićen Vladan Mijušković iz Nikšića kojeg Crna Gora traži zbog sumnje na to da je kao član kriminalne organizacije škaljarskog klana planirao likvidacije više pripadnika kavačkog kriminalnog klana, objavio je crnogorski portal Vijesti.me.

Mijušković je uhićen po potjernici crnogorskih pravosudnih organa, a očekuje ga suđenje za organiziranje kriminalne organizacije i planiranje više ubojstava.

Imao krivotvorene dokumente

Mijušković je, piše Slobodna Dalmacija, uhićen u kafiću u Podstrani. Kod sebe je imao krivotvorene dokumente, zbog čega je i uhićen. No naknadnom provjerom otisaka i baza podataka policajci su shvatili o kome se radi.

Prilikom uhićenja policija je kod njega pronašla veću svotu novca, a Mijušković je rekao da je to novac koji je legalno zaradila njegova obitelj i da ga je imao jer je u Hrvatskoj tražio zemljište koje bi kupio kako bi se on i obitelj mogli ovamo preseliti. 

Mijušković je priveden pred suca istrage splitskog Županijskog suda, koji mu je odredio četrdesetodnevni istražni zatvor radi izručenja Crnoj Gori. 

Specijalno državno tužiteljstvo ranije je podiglo optužnicu protiv Jovana Vukotića, Jovana Mrvaljevića i Vladana Mijuškovića, iz Nikšića. Prema optužnici, Vukotić je formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Nedavno ubijen vođa škaljarskog klana

Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana, ubijen je početkom ovog mjeseca u Istanbulu. Vukotić je bio u bijegu nakon što je za njim bila raspisana tjeralica zbog optužbi da je planirao ubojstva svojih suparnika. Vukotićevim ubojstvom nastavljen je dugogodišnji kriminalni rat u kojem je ubijeno više od 60 ljudi. 

Vukotić se u Turskoj skrivao od crnogorskih istražitelja, koji su za njim raspisali tjeralicu i podigli optužnicu, ali i, po svemu sudeći, od kriminalnih suparnika. Škaljarski klan njegovim ubojstvom ostao je bez vođe jer je drugi vođa Igor Dedović ubijen 2020. u Ateni u Grčkoj. 

Srpski mediji su pisali da je u prosincu 2019., dok se nalazio u pritvoru u Srbiji i čekao izručenje u Crnu Goru, pokušano ubojstvo Vukotića. Navodno su ga trojica muškaraca planirala otrovati cijanidom. To nikada nije dokazano, ali je to tvrdilo srpsko tužiteljstvo. 

Mafijaški obračun na Pagu

Sljedeće godine je navodno također planirano njegovo ubojstvo dok je bio na razgovoru u policijskoj stanici u Kotoru. Ispred je bio naoružani muškarac koji ga je trebao ubiti. U ratu klanova ubijen je i Vukotićev otac Veselin, dok mu je brat Igor u bijegu. 

Nekoliko dana prije Vukotićevog ubojstva mafijaški obračun dogodio se na Pagu. Na Zrću je ubijen škaljarac Goran Vlaović (38). Ubio ga je 28-godišnji Duško Tanasković, pripadnik kavačkog klana. 

 

Pročitajte više