U Spomen-parku u šumi Brezovici obilježen Dan anifašističke borbe

U Spomenparku antifašističke borbe "Vlado Janjić Capo" u šumi Brezovici kod Siska, na mjestu gdje je na današnji dan 1941. utemeljen Prvi partizanski odred u Hrvatskoj i okupiranoj Europi, danas je obilježen Dan antifašističke borbe Republike Hrvatske.

Na spomenik prvim antifašistima u Hrvatskoj i Europi u Drugome svjetskom ratu vijence su položila, svijeće zapalila i počast odala izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora, Vlade, Sisačko-moslavačke županije, grada Siska, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Udruge antifašista iz Siska i ostalih krajeva Hrvatske, te Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske i političkih stranaka Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je vodila Vladino izaslanstvo u kojemu su bili ministar obrane Berislav Rončević i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, izjavila je novinarima da Hrvatska danas obilježava Dan antifašističke borbe "u spomen na antifašizam koji je ugrađen u temelje hrvatske državnosti, hrvatske države, onako kako je zacrtano u hrvatskom Ustavu".

"I danas svjedočimo o tome da su se Hrvati i Hrvatska svrstali na stranu antifašističke koalicije i pobjedničku stranu u Drugome svjetskom ratu, i odajemo počast onima koji su na ovome mjestu prije 63 godine osnovali prvi antifašistički odred u Europi", istaknula je ministrica Kosor.

Član izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik za obranu i vojna pitanja, general Petar Stipetić izjavio je da Hrvatska danas "s ponosom obilježava obljetnicu osnutka Prvoga partizanaskog odreda u Europi i svoju antifašističku borbu jer je 500.000 ljudi iz Hrvatske sudjelovalo u Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugome svjetskom ratu".

kazao je da "ovaj datum i događaj treba obilježavati dostojno i bez pompe, ali uz odavanje počasti prvim hrvatskim antifašistima i njihovu odredu, prvom u tada okupiranoj Europi", te da treba priznati povijesne istine i činjenice.

Katica Kušec, koja je među rijetkim preživjelim osnivačima Prvoga partizanskog odreda, prisjetila se osnutka Odreda na čijem je čelu bio Vlado Janjić Capo. Rekla je kako "prijašnjih godina nije dolazila na skup obilježavanja obljetnice Odreda u Brezovicu jer je nisu zvali", dodajući da je danas došla na poziv Udruge antifašista Siska.

Katica Kušec je tada imala 19 i pol godina, a po njezinim riječima, "Prvi partizanski odred formiran je u Žabnu kod Siska, a u Brezovici je bila grupa na čelu s Franjom Kneblom".

"Nismo svi mogli biti skupa. Skrivali smo se. Za ondašnji smo režim bili banda", rekla je, napominjući da se obljetnica osnutka slavi u Brezovici, a ne u Žabnu, "jer su se u Brezovici pretežno skupljali, tu im je bila najjača i najsigurnija baza i tu je spomenik njihovu Odredu, a tu je bilo i odredište s kojega su 1941. krenuli na Banovinu".

Uz ostalo je kazala da je šuma u Žabnu "bila premala za skrivanje veće skupine ljudi, a i podvodni je teren, te je za bazu odabrana šuma Brezovica".

(Hina) xžmalj ydd

Pročitajte više