U Srbiji i dalje loša epidemiološka situacija, Krizni stožer podijeljen oko mjera

Foto: Epa

"EPIDEMIOLOŠKA situacija u Srbiji i dalje je vrlo teška, idemo jedan korak naprijed, dva nazad", ocijenio je danas član Kriznog stožera dr. Branislav Tiodorović, u danu kad Srbija bilježi 49 umrlih i gotovo 9700 hospitaliziranih.

Ta ocjena izrečena je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Kriznog stožera, koji je na sjednici ranije jutros imao podijeljena stajališta medicinskog i političkog dijela o tome treba ili djelomice ublažiti aktualne epidemiološke mjere i dopustiti da trgovački centri i uslužne djelatnosti tijekom vikenda uoči Nove godine rade do 20 sati, umjesto da budu zatvoreni od 18 sati do ponedjeljka.

"Imamo i dalje vrlo ozbiljnu, tešku epidemiološku situaciju, poglavito u velikim covid-bolnicama i kliničkim centrima, koji rade u prenapregnutim okolnostima. Idemo jedan korak naprijed, dva nazad, to tako izgleda", rekao je novinarima epidemiolog dr. Tiodorović, član medicinskog dijela Stožera.

On je, komentirajući informacije da su u zimskim centrima Kopaonik i Zlatibor prodani aranžmani za tisuće ljudi, rekao kako je to "odgovornost onih koji su tako odlučili" i da medicinski dio Stožera "svakako ne odobrava" takve odluke.

Suprotna stajališta unutar Stožera

Krizni stožer je jutros, unatoč suprotnom mišljenju medicinskog dijela tog tijela, odlučio da svi ugostiteljski i trgovinski objekti te uslužne djelatnosti mogu ovog vikenda raditi do 20 sati, kao i u ponedjeljak kad će Stožer održati novi sjednicu.

Prema saznanjima članova Kriznog stožera, za sada nema podataka da je u Srbiju stigao novi soj koronavirusa registriran u Velikoj Britaniji.

Srbijanske zdravstvene vlasti u petak su objavile da je u posljednja 24 sata od covida-19 umrlo još 49 ljudi te da su zabilježena još 3823 nova slučaja zaraze koronavirusom među 14.794 testirana uzorka.

Na covid-odjelima diljem Srbije liječi se 9699 oboljelih, dok je na respiratorima 300 pacijenata, a danas je objavljen i podatak da je zaraženo više od 2500 djelatnika zdravstvenog sustava.

Od početka epidemije 6. ožujka testirano je 2.218.185 uzoraka, registrirano je 321.137 slučajeva zaraze, a službeno je prijavljen 2931 smrtni slučaj, uz stopu smrtnosti od 0.91 posto.

U Srbiji je u četvrtak počela imunizacija protiv koronavirusa, a prvo cjepivo Pfizer/BioNTech primili su premijerka Ana Brnabić te dvoje članova Kriznog stožera, ministrica rada, zapošljavanja i socijalne skrbi Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Srbija je početkom tjedna dobila prvi kontingent od 4800 doza Pfizerova cjepiva, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da 4. siječnja iduće godine stiže i druga isporuka, a za tjedan dana još jedna, ali nije precizirao koliko doza se očekuje.

Pročitajte više