U Istri se gradi spektakularni tematski park: Očekuju 1.8 milijuna posjetitelja godišnje

Foto: 123.rf

NOVI tematski park u općini Tar-Vabriga prostirat će se na površini od preko 376.000 kvadratnih metara. Očekuje se da će park privlačiti 5.000 posjetitelja dnevno, više od 1.8 milijuna godišnje. Predviđeno je zapošljavanje 500 radnika u samom parku, i još toliko u kooperantskim tvrtkama. Ukupno ulaganje u projekt iznosi 240 milijuna eura.

Danas je u prostorijama Tarske općine talijansko-austrijska grupacija poduzetnika i ulagača predstavila projekt koji bi mogao donijeti blagostanje čitavoj zapadnoj obali Istre. Kako bi posjetiteljima osigurali lakši dolazak, investitori planiraju i svakodnevnu morsku vezu hidrogliserima s Venecijom.

Sam park će sadržavati cjelokupno rimsko naselje iz doba imperatora Augusta, veličanstvenu kopiju pulske Arene i kopiju autohtonog istarskog sela. Bit će sagrađena i replika venecijanskog Markovog trga sa zvonikom i tornjem, što će biti simbol tematskog parka.

Postojat će i dio posvećen istarskim legendama, pa će posjetitelji moći vidjeti Istru kakva je bila u venecijanskom razdoblju i za vrijeme Rimskog carstva, te doznati kako je Istra povezana s mitovima o Jasonu i zlatnom runu ili Odisejem i sirenama.

Izgradnja u dvije faze

Uz to, park će sadržavati i uobičajene atrakcije poput vodoskoka, brzaca, slapova i adrenalinskih vrtuljaka.

Izgradnja će se odvijati u dvije faze. Ulagači su već riješili vlasništvo nad prvih 176.000 kilometara kvadratnih potrebnog zemljišta, a ostatak će kupiti ili unajmiti. Novi tematski park bi mogao proraditi već 2020. godine.

Planovi za izgradnju parka u tom dijelu Istre postoje već 10 godina. Investitori su prvo željeli sagraditi vodeni park. Od toga su odustali kada ih je konkurencija prestigla i sličnu atrakciju sagradila pokraj Poreča.

Pročitajte više