U srijedu nastavak suđenja optuženima za zločin na Ovčari

PRED Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u srijedu se dokaznim postupkom nastavlja suđenje šestorici optuženih za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara, ubojstvo najmanje 192 hrvatska civila u studenom 1991. godine.

Optuženi su tadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara Miroljub Vujović (41), njegov zamjenik Stanko Vujanović (45), te Jovica Perić (39), Mirko Vojinović (65), Ivan Atanasijević (43) (koji se ranije zvao Ivica Husnik), Predrag Madžarac (33) i Milan Vojnović (56), dok je Mirko Vojinović (65) zvani Ćapalo, koji je bio četvrtooptuženi, preminuo neposredno prije početka suđenja od posljedica povreda koje je zadobio krajem siječnja, kad je pokušao samoubojstvo skokom s trećeg kata novosadske bolnice.

Suđenje je prekinuto 11. ožujka, a nastavak je bio zakazan za utorak, 27. travnja, ali je današnji dan neradni zbog praznika Dana državnosti Republike Srbije.

Sva šestorica optuženih u svojoj su obrani, iznesenoj pred vijećem suca Veska Krstajića, negirali navode optužnice, te su tvrdili da su na Ovčari - s izuzetkom Predraga Madžarca, koji je tvrdio da na Ovčari nije bio uopće - tražili svoju rodbinu ili prijatelje, a tvrdili su i da u Vukovaru nije postojala Teritorijalna obrana.

Sud je, posljednjeg dana rasprave u ožujku, odlučio da će zatražiti pravnu pomoć od Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, te hrvatskih pravosudnih organa, da sudu dostave zapisnike o ekshumacijama na Ovčari i Grabovu, zajedno s eventualnim foto i video dokumentima, zapisnike o obavljenim obdukcijama i identifikaciji ekshumiranih, a od hrvatskog Ministarstva pravosuđa i sve eventualne odluke nadležnih sudova koje se odnose na kazneno djelo ratnih zločina u pogledu šestorice optuženih, kao i propise koji se odnose na ta kaznena djela, koji su u Hrvatskoj u međuvremenu doneseni.

Sud je također zatražio od Ministarstva obrane SCG da oslobodi obveze čuvanja vojne tajne svjedoke, pripadnike tadašnje JNA odnosno Vojske SCG, koje je predložilo Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više