U strahu od terorizma jake mjere sigurnosti na proslavama Nove godine

PROSLAVE Nove godine u svijetu ove su godine održavaju pod velikim mjerama sigurnosti, posebice u Europi i Aziji, zbog straha od mogućih terorističkih napada te u teškoj atmosferi prijetenje rata s Irakom i pokretanja nuklearnog programa u Sjevernoj Koreji.

Australci su među prvima dočekali novu 2003. godinu, a australska je vlada upozorila na opasnost od atentata. U Sydneyu se uz nezapamćene mjere sigurnosti u luci okupilo oko milijun osoba koji su Novu godinu dočekali uz vatromet.

U Indoneziji je razmiješteno 180.000 policajaca koji bi trebali spriječiti moguće atentate tijekom dočeka Nove godine, a veliki broj zapadnih zemalja upozorio je svoje građane da ne odlaze u Indoneziju zbog povećane opasnosti od terorističkih napada.

Na Baliju patrolira oko 4.000 policajaca. Predsjednica Megawati Sukarnoputri odlučila je sudjelovati na festivalu koji se organizira na tom otoku kako bi na taj način pomogla povratku turista. Prije dva mjeseca u atentatu na Baliju poginulo je 190 osoba, većinom australskih turista.

U Južnoj Koreji mobilizirane su velike policijske snage a nekoliko desetaka tisuća osoba izašlo je na ulice kako bi dočekalo Novu godinu usprkos zimskih temperatura.

U Pakistanu su odgođene proslave Nove godine. Hoteli u velikim pakistanskim gradovima primili su naredbu da zatvore svoje kafiće i restorane prije ponoći iz mjera predostrožnosti.

U Europi nekoliko sati prije ponoći policajci su u punoj pripravnosti zbog terorističkih prijetnji.

U Londonu, gdje vlada veliki strah od mogućih atentata zbog savezništva Londona s Washingtonom, potencijalne su mete terorista ´osjetljivi ciljevi´ poput, smatraju stručnjaci, disko-klubova, restorana ili kina. U Londonu je razmiješteno dvije tisuće policajaca a Scotland Yard je u stanju pune pripravnosti.

U Moskvi se pod vedrim nebom održavaju proslave koje bi trebale na ulice privući oko pola milijuna osoba usprkos velike hladnoće. U glavnom gradu Rusije sigurnost osigurava devet tisuća policajaca.

U Parizu se također poduzimaju velike mjere sigurnosti naročito oko glavnih spomenika i vjerskih objekata u gradu, te željezničkih kolodvora i zračnih luka, a po prvi puta znatne mjere osiguranja primijećene su i u trgovačkim djelovima glavnog grada Francuske. U Parizu bi oko 80.000 mladih kršćana okupljenih na 25. europskom ekumenskom sastanku trebalo zajedno ´bdjeti za mir´.

Velike mjere osiguranja poduzete su i u drugim zemljama svijeta, posebice u SAD-u.

Pročitajte više