U subotu diljem Europe prosvjedi protiv rata u Iraku

PROTIVNICI rata u Iraku okupit će se u subotu diljem Europe na prvu godišnjicu početka invazije, ali se ne očekuju masovna okupljanja kakva su bila prošle godine u isto vrijeme.

Značajnija okupljanja demonstranata očekuju se u Španjolskoj i Italiji, dvjema državama koje vojno aktivne u Iraku.

U Madridu, gdje vlast uskoro prelazi u ruke socijalista - protivnika rata u Iraku, 61 javna i sindikalna organizacija pozvala je na masovne mimohode za "mir i kraj okupacije"

U Rimu okupljanja protiv rata u Iraku organiziraju oporbene lijeve stranke, nelvadine organizacije i općine koje se protive politici talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

U Velikoj Britaniji, glavnom američkom savezniku, London će biti poprište prosvjeda kojeg organizira koalicija "Stop ratu" koja je u veljači prošle godine okupila milijun prosvjednika. "Želimo pozvati na kraj okupacije Iraka", izjavila je predsjednica ove koalicije Lindsay German.

U Njemačkoj, čija je vlada zajedno s francuskom i ruskom, bila protiv rata u Iraku, prosvjedi su predviđeni diljem zemlje na poziv pacifista, crkve, sindikata, anti-globalističkih organizacija i studentskih pokreta.

U Francuskoj su pripadnici pedesetak organizacija ekstremne ljevice i sindikati pozvali na prosvjede u Parizu i u drugim gradovima.

Prosvjedi su predviđeni i u Švedskoj, zatim u Danskoj, zemlji koja je sudjelovala u ratu u Iraku, Finskoj pa i Mađarskoj.

Pročitajte više