U subotu se održava ˝Noć tisuću večera˝ za razminiranje u Hrvatskoj

Američka trgovačka komora u Hrvatskoj (AmCham), američki i kanadski veleposlanici Lawrence Rossin i Dennis Snider te Diners Club Adriatic organiziraju u subotu, 7. prosinca, u hotelu Sheraton dobrotvornu večeru na kojoj će se prikupljati novac za razminiranje u Hrvatskoj.

Tradicionalna dobrotvorna akcija organizira se u okviru svjetskog projekta ´Noć tisuću večera´, Canadian Landmine Foundationa i United Nations Associationa iz SAD-a, a cilj joj je potpora međunarodnom programu razminiranja i pomoć žrtvama mina ´Adopt-A-Minefild´, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Stanka Andraković, izvršna direktorica AmChama.

Prošlogodišnja dobrotvorna akcija u Zagrebu, na kojoj je prikupljeno 42.752 dolara, proglašena je najboljom u svijetu, a novac je utrošen za razminiranje polja pokraj Poljoprivrednog instituta u Osijeku, istaknula je Andraković.

Kanadski veleposlanik Dennis Snider podsjetio je da je danas peta obljetnica Ottawske deklaracije o zabrani korištenja, prodaje i proizvodnje protupješačkih mina u svijetu i njihovu uništenju. Izrazio je zadovoljstvo što je oko 130 zemalja ratificiralo tu konvenciju pozdravivši činjenicu što je Hrvatska, koja je također ratificirala Ottawsku konvenciju, u završnoj fazi uništenja svojih zaliha mina.

Potporu akciji dao je i američki veleposlanik Lawrence Rosssin koji je rekao da će kanadska i američka vlada dodatno donacijama uvećati novac prikupljen na dobrotvornoj večeri u okviru svjetskog projekta ´Noć tisuću večera´.

Na dobrotvornoj večeri U Hrvatskoj, na kojoj će se skupljati donacije od 10 do 1000 američkih dolara po osobi, organizatori očekuju brojne osobe iz javnog i političkog života, među kojima i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivicu Račana sa suprugama.

Po procjenama SAD-a u 64 zemlje na svijetu ´posijano´ je oko 84 milijuna mina, a da bi ih se uklonilo bit će potrebno 1.100 godina i 33 milijarde američkih dolara, podaci su Ujedinjenih naroda.

Nagazna mina može se proizvesti za samo tri dolara, dok je čak 1000 dolara potrebno da je se pronađe i ukloni.

Hrvatska je među deset zemalja svijeta koje su najviše zagađene minama i prosuđuje se da ih je položeno od 1 do 1,2 milijuna.

Novci iz akcije ´Noć tisuću večera´ ove će godine biti namijenjena najminiranijim zemljama - Afganistanu, Bosni i Hercegovini, Kambodži, Mozambiku i Hrvatskoj.

Lani je akcija okupila tisuće pojedinaca i tvrtki u više od 35 zemalja, a prikupljeno je 1,4 milijuna američkih dolara.

Pročitajte više