U Sudanu optužene 74 osobe zbog pokušaja državnoga udara

U SUDANU su optužena 74 pripadnika vodeće islamističke oporbene stranke zato što su objavili rat sudanskoj državi što je zločin kažnjiv smrću, objavili su u srijedu sudanski mediji.

Te sedamdeset i četiri osobe pripadnici su Narodne kongresne stranke koju vodi Hassan al-Turabi, pišu sudanske novine.

Skupina je uhićena zbog upletenosti u, tvrde vlasti, pokušaj državnoga udara u rujnu. Stranka opovrgava i pokušaj udara i umiješanost svoga članstva u kaznena djela.

"Državni tužitelj optužio je 74 pripadnika Narodne kongresne stranke koji su umiješani u zadnji pokušaj sabotaže", objavio je poluslužbeni list Sudan Vision i dodao da su ti ljudi optuženi što su objavili rat državi.

Pripadnici te skupine još su optuženi i za špijunažu za stranu zemlju, pokušaj podrivanja ustava i poticanje opozicije prema vlasti, pišu te novine.

Državni tužilac u srijedu nije komentirao tu odluku, a jedan visoki izvor iz služba sigurnosti prošli je mjesec rekao za Reuters da su pripadnici Narodne kongresne stranke uhićeni zbog urote s ciljem da ubiju vodeće vladine dužnosnike i dignu u zrak važne strateške ciljeve u Kartumu, te da će u bliskoj budućnosti biti i službeno optuženi.

Pročitajte više